Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

OSN vyzýva al-Asada, aby prestal zabíjať protivníkov

Sýrski protestanti v uliciach
Sýrski protestanti v uliciach (Zdroj: SITA)

OSN - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun nalieha na sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, aby zastavil vojenské zákroky proti svojim odporcom, ktoré si v nedeľu vyžiadali takmer 140 mŕtvych.

Ako vyhlásil jeho hovorca Martin Nesirky, Pan Ki-mun "dôrazne odsudzuje použitie sily proti civilnému obyvateľstvu a vyzýva sýrsku vládu, aby ihneď zastavila túto násilnú ofenzívu". Pan zároveň upozornil al-Asadov režim na jeho povinnosť dodržiavať ľudské práva vrátane možnosti pokojne demonštrovať a "načúvať oprávneným túžbam"

"Generálny tajomník je hlboko znepokojený správami zo Sýrie, že v Hamá a iných mestách po celej krajine zabili a zranili stovky demonštrantov," povedal Nesirky v reakcii na nedeľňajšiu ofenzívu, ktorú sýrski aktivisti označili za jednu z najkrvavejších od vypuknutia protivládnych nepokojov v polovici marca. Vládne sily v Hamá zasahovali po tom, ako tu podľa štátnych médií došlo k poškodeniu policajnej stanice, ničeniu verejného majetku a iným výtržnostiam. "Pan pripomína sýrskym orgánom, že na základe medzinárodných ľudskoprávnych noriem sú zodpovedné za všetky akty násilia spáchané na civilnom obyvateľstve," dodal hovorca.

Na nedeľňajšie udalosti v Sýrii reagovali viaceré krajiny vrátane Nemecka, ktoré ešte v nedeľu požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. To by sa mohlo uskutočniť ešte v pondelok, šanca na prijatie akéhokoľvek odsudzujúceho dokumentu je však nízka. Al-Asad medzitým vyjadril pochvalu sýrskym vojakom za ich "vernosť ľudu, krajine a viere". Podľa jeho slov, ktoré v pondelok citovala štátna tlačová agentúra SANA, sa vďaka "úsiliu a obetiam" armády podarilo "zastaviť nepriateľov krajiny, ukončiť vzburu a zachrániť tak Sýriu".

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu