Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Samovrah sa odpálil uprostred križovatky, 25 ľudí zabil

Terčom útoku bol zrejme policajný autobus Zobraziť galériu (5)
Terčom útoku bol zrejme policajný autobus (Zdroj: SITA)

DAMASK - Pri samovražednom atentáte v Damasku zahynulo dnes najmenej 25 ľudí a vyše 60 utrpelo zranenia. Obete sú väčšinou civilisti, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

Atentátnik odpálil nálož na svojom tele pri semafore na rušnej križovatke v blízkosti základnej školy v historickej štvrti Midan. V tej dobe bolo okolo neho veľa ľudí, okrem iného ponáhľajúcich sa na piatkové poludňajšie modlitby. Výbuch zasiahol a zničil aj policajný autobus, ktorý stál na červenej. Podľa nepotvrdených správ mohol byť práve on hlavným terčom atentátnika.

"Odpálil sa (samovražedný atentátnik) s cieľom zabiť čo najväčší počet ľudí," citovala agentúra AP televízne vyhlásenie sýrskeho ministra vnútra Muhammada Saara.

Saar povedal, že potvrdená bola doteraz smrť 11 ľudí. Na základe častí tiel nájdených na mieste útoku úrady vychádzajú z toho, že zabitých bolo ďalších 15 osôb. Televízia správu o atentáte doplnila hrozivými zábermi na kaluže krvi, zúfalo kričiacich ľudí, časti mŕtvych tiel, vrak autobusu so zakrvácaným sedadlami a poničené autá s vyrazenými okienkami. Podľa spravodajcu agentúry AP výbuch poškodil aj neďalekú policajnú stanicu.

Štvrť Midan patrí v Damasku k baštám protestného hnutia proti režimu prezidenta Assadoma, v minulých mesiacoch sa v nej opakovane konali protestné demonštrácie. Opozícia preto podľa agentúry DPA vzápätí po atentáte zverejnila svoju domnienku, že útok bol pomstou režimu. Aj na internetových fórach odporcov režimu sa objavili názory, že útok je dielom bezpečnostného aparátu.

Kričiaci ľudia okamžite obvinili z útoku islamistických teroristov. "Je to zločinný teroristický akt," kričal jeden z nafilmovaných mužov. Dnešný útok nasleduje dva týždne po dvoch bombových útokoch v Damasku, ktorých terčom boli budovy bezpečnostných síl. O život prišlo vtedy 44 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu