Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nepokoje v Sýrii: Na povstalcov útočili tankami

Protivládne protesty v Sýrii
Protivládne protesty v Sýrii (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Podľa sýrskej skupiny na ochranu ľudských práv v Sýrii za posledných sedem týždňov pri potláčaní protivládnych protestov zahynulo 800 ľudí. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

Jednotky sýrskej armády podporované tankami podľa agentúrnych správ dnes ráno obsadili sýrske prístavné mesto Banijás, ktoré je jedným z centier odporu proti prezidentovi Asadovi. Cieľom sa podľa Reuters stali predovšetkým sunnitské štvrte, ktoré odmietajú autokratickú vládu prezidenta. Opozícia navrhla, aby sa do pol roka konali slobodné voľby.


Vojaci na tankoch vošli do mesta z troch smerov, uviedol nemenovaný aktivista pre ľudské práva. Zamierili okamžite do južných sunnitských štvrtí, kde sa ľudia proti tankom stavali ako štíty. Obyvateľstvo Banijásu tvoria väčšinou práve sunnitskí moslimovia.


Väčšinu spojení s prístavom prerušili, rovnako ako komunikáciu a elektrinu.
Spojené štáty a Európska únia zosilnili tlak na Asadov režim, ktorý naďalej tvrdo zasahuje proti hnutiu odporu, ktoré v krajine začalo pred dvoma mesiacmi. Washington pohrozil ďalšími krokmi proti Asadovi, pokiaľ Damašk neprestane opozíciu krvavo potláčať.


V piatok bezpečnostné sily zakročili proti protestom po celej krajine a podľa sýrskych mimovládnych organizácií na ochranu ľudských práv zastrelili najmenej 26 osôb. Úrady oznámili, že zahynulo 11 vojakov a policajtov.
    

Vo štvrtok armáda začala sťahovanie z mesta Dara na juhu Sýrie, kde 15. marca odpor proti vláde začal. Zároveň prenikla do významného priemyselného mesta Homs asi 160 kilometrov severne od Damašku, aby zabránila protestným akciám.
    

Tanky obkľúčili Homs a Banijás, kde sa konali rozsiahle demonštrácie, už pred niekoľkými dňami. Sýrske úrady obviňujú z násilností ozbrojené zločinecké gangy a teroristickej skupiny. Podľa obhajcov ľudských práv bolo v piatok v Homse zastrelených 16 demonštrantov.


Úrady tiež pristúpili k ďalšiemu zatýkaniu. Od začiatku protestného hnutia bolo zatknutých podľa mimovládnych organizácií cez 8000 ľudí.

Európska únia sa rozhodla uvaliť sankcie na 13 členov sýrskeho režimu, podľa diplomatických zdrojov však zatiaľ nie na prezidenta Asada. Francúzsko uistila, že ide len o prvú etapu a že sankcie budú rozšírené na najvyšších predstaviteľov.


Biely dom Asadov režim varoval pred novými opatreniami, keď neukončí brutálne represie voči demonštrantom.
Sýrčania usilujú o politické reformy a volajú po odstúpení prezidenta Asada. Damašk síce niektoré z požiadaviek splnil alebo chce splniť, ale Asad odstúpiť nechce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu