Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Krvavý piatok v Sýrii, zabili 63 demonštrantov

Zobraziť galériu (3)

DAMASK - Sýrske jednotky zabili pri piatkových zásahoch proti demonštrantom na viacerých miestach krajiny spolu až 63 ľudí. Išlo o najkrvavejší deň od prepuknutia demonštrácií v Sýrii pred 11 týždňami. Dnes o tom informovala sýrska ľudskoprávna organizácia Sawásía.

Podľa organizácie 53 demonštrantov zabili vládne sily v meste Hamá, jedného v Damasku a dvoch v provincii Idlib na severozápade krajiny. Okrem toho zahynuli siedmi ľudia v meste Rastan v strednej Sýrii, ktoré vládne jednotky držia v obkľúčení od nedele.

Tisícky protestov vyšli do ulíc po piatkových poludňajších modlitbách, aby pokračovali v protestoch, ktoré trvajú už 11 týždňov a ich cieľom je ukončenie 11-ročnej Asadovej vlády.

V meste Hamá Bašárov otec Háfiz pred 29 rokmi potlačil ozbrojenú islamskú revoltu, pričom vládne jednotky zabili až 30.000 ľudí a časti mesta zrovnali so zemou.

"Streľba na demonštrantov sa začala zo striech budov. Videl som padať stovky ľudí... Všade bola krv... Pohreby mučeníkov sa už začali," povedal jeden zo svedkov incidentu v Hamá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu