Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Sýrii pochovávajú obete demonštrácii, ďalší mŕtvi

V uliciach sú tisíce demonštrantov.
V uliciach sú tisíce demonštrantov. (Zdroj: SITA)

DAMASK - Desaťtisíce Sýrčanov sa dnes vydali odprevadiť na poslednú cestu obete piatkových policajných zásahov proti demonštrantom a znovu sa pritom domáhajú zvrhnutia režimu.

Najkrvavejší deň od vypuknutia protivládnych nepokojov v polovici marca si vyžiadal podľa najnovšej informácie sýrskych aktivistov 111 mŕtvych. Polícia aj dnes podľa svedkov citovaných agentúrami AP a AFP strieľa do účastníkov pohrebov ostrými nábojmi, zabitých bolo údajne už osem ľudí.

Streľbou sa sýrska bezpečnosť snaží rozohnať masy v damašskej štvrti Barzá a na predmestí Duma. V Dume boli zabití traja ľudia, z mešít v Barzá zaznievajú výzvy doktorom, aby prišli ošetrovať ranených. Strieľalo sa vraj aj na demonštrantov z Dary, ktorí sa snažili dostať na pohreby svojich spoluobčanov zabitých v piatok v meste Azra, zabitých bolo päť osôb. Informácie podávané telefonicky očitými svedkami a ochrancami ľudských práv, trvajúcimi na anonymite, sa nedajú overiť z iných zdrojov, upozorňuje agentúra AP. Sýrske úrady totiž vykázali novinárov z problematických lokalít a zakázali im tam vstup.

Zoznam obetí piatkovej policajnej streľby do demonštrantov bol dnes uverejnený na webovej stránke sýrskej opozície, ktorá hovorí o "veľkopiatkovom masakry". Podľa citácie agentúry DPA bolo najviac ľudí - 47 - zabitých na predmestiach Damasku. V jihosýrskom meste Azra zomrelo 31 osôb, v Homse 27, v Hamá päť a jeden v Lattakia.

Podľa tejto štatistiky sa tak doterajší počet obetí tvrdého potláčania demonštrácií v Sýrii za jediný deň zvýšil o celú polovicu, z predchádzajúcich 220 mŕtvych. Na dnešných pohreboch obetí sa v popoludňajších modlitbách zišli desaťtisíce Sýrčanov. V Damasku je situácia napätá a mnoho ľudí radšej zostáva doma, povedal nemenovaný aktivista agentúre Reuters.

"Obávame sa, že počas pohrebov bude preliata ďalšia krv, čo povedie k novým protestom a ďalším mŕtvym," zveril sa. "Začína sa to podobať snehovej guli, ktorá sa každý týždeň nabaľuje a zväčšuje. Strach rastie, ulica vrie."

Sýrsky prezident Basar Asad sa v minulých dňoch pokúsil upokojiť demonštrantov čiastočnými ústupkami a prísľubmi ďalších reforiem. Ani zrušenie výnimočného stavu, ktorý platil v Sýrii od roku 1963, ani dekréty o obmedzení právomocí štátneho bezpečnostného súdu a o záruke pokojných demonštrácií, ale opozícii nestačí. Jej požiadavky rastú s pokračujúcou brutalitou vládnych bezpečnostných síl, protestujúci volajú po okamžitom Asadovom odchode.

Násilnosti v Sýrii v piatok odsúdili USA. Prezident Barack Obama vyzval sýrsku vládu na ukončenie násilia voči demonštrantom. "Toto odsúdeniahodné používanie násilia proti demonštrantom musí skončiť," vyhlásil podľa agentúry Reuters Obama. Sýrske úrady dnes vyslovili poľutovanie nad Obamovými výrokmi "postrádajúcimi objektivitu", uviedla štátna agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa. Ten kritizoval "nezodpovednosť", s ktorou sa tak Washington údajne snaží "stimulovať" k násiliu proti Sýrii.

Dvaja poslanci sýrskeho parlamentu dnes v televízii Al-Džazíra ohlásili svoju rezignáciu na protest proti brutálnemu potláčaniu demonštrácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu