Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nemci týždeň držali väzňa nahého v cele!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

ŠTRASBURG - Nemecko bude musieť zaplatiť bolestné vo výške 10-tisíc eur mužovi, ktorého po sedem dní zadržiavali nahého v bezpečnostnej cele. Rozhodol o tom dnes Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

V zdôvodnení rozsudku sa konštatuje, že na tak tvrdý prístup voči 58-ročnému mužovi, ktorý žije v súčasnosti vo Frankfurte nad Mohanom, neboli dostatočné dôvody. Sudcovia ESĽP vyhodnotili zadržiavanie muža ponechaného bez odevu ako porušenie zákazu mučenia a nedôstojného prístupu podľa článku 3 Dohovoru o ľudských právach. Súčasne konštatovali, že nahota môže vo väzňovi vyvolať pocity "strachu, menejcennosti a poníženia". Proti verdiktu ESĽP sa možno do troch mesiacov odvolať.

Muž, ktorého v roku 2000 zadržiavali v justičnom zariadení v hesenskom Butzbachu, odmietal presťahovať sa zo samotky do väčšej cely so zdôvodnením, že v nej toaleta nie je oddelená, čo je protiprávne. Po strkanici s príslušníkmi väzenskej stráže, ktorú však ESĽP nevyhodnotil ako porušenie článku 3, preložili muža do bezpečnostnej cely a ponechali ho tam bez odevu, keďže sa neustále vyhrážal násilím. Toto opatrenie malo zabrániť jeho prípadnej samovražde.

Krajinský súd v nemeckom Giessene potvrdil, že preloženie väzňa do väčšej cely bez oddelenej toalety je ilegálne. Spolkový ústavný súd však sťažnosť muža pre porušenie základných práv odmietol bez zdôvodnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu