Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Politik Tron obvinený zo sexuálneho násilia skončil vo väzení

Georges Tron
Georges Tron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý vysoký predstaviteľ francúzskej vlády Georges Tron (53), ktorého dve ženy obvinili zo sexuálneho násilia, skončil vo väzbe. Oznámila to dnes prokuratúra z parížskeho predmestia Evry.

Tron zastával funkciu štátneho tajomníka na ministerstve rozpočtu, verejných výdavkov a štátnej reformy, a fakticky tak zastupoval ministra. Koncom mája podal demisiu potom, čo ho francúzska justícia začala kvôli údajnému sexuálnemu násiliu vyšetrovať.

Podľa agentúry AFP ho k tomuto kroku donútil vládny Zväz pre ľudové hnutie (UMP) prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa obával, aby rysujúci sa škandál nepoškodil obraz strany.

Trona obvinili dve bývalé zamestnankyne mestského úradu v Draveil pri Paríži, ktorého je Tron starostom. Jedna zo žien sa údajne k oznámeniu odhodlala po tom, čo bol nedávno v New Yorku zo sexuálneho násilia obvinený bývalý šéf Medzinárodného menového fondu a popredný francúzsky politik Dominique Strauss-Kahn. Podobne ako on aj Tron vinu popiera a tvrdí, že ide o pomstu a miestne spory. Ženy totiž prišli o miesto na radnici.

Jedna zo žien vypovedala, že sa jej Tron pri rôznych príležitostiach nevhodne dotýkal. Dva roky pracovala na recepcii pri Tronovej kancelárii. "Keď som videla, že aj obyčajná chyžná sa môže postaviť Straussovi-Kahnovi, povedala som si, že nemám právo mlčať," uviedla vraj vo výpovedi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu