Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Francúzsky politik po obvinení zo znásilnenia odstúpil

George Tron
George Tron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Štátny tajomník francúzskeho ministerstva financií George Tron (53), ktorého dve ženy obvinili zo sexuálneho napadnutia, dnes odstúpil. Informoval o tom úrad francúzskeho premiéra Francoisa Fillona.

Trona predbežne vyšetrujú pre obvinenia zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia po tom, čo dve ženy polícii nahlásili, že na ne v rokoch 2007-2010 sexuálne zaútočil.

Jedna zo žien uviedla, že k obvineniu štátneho tajomníka ju motivovalo zatknutie šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominiqua Straussa-Kahna v New Yorku, obvinenie jeho osoby z pokusu o znásilnenie hotelovej chyžnej v New Yorku a jeho odstúpenie z funkcie.

Tron je členom konzervatívnej strany prezidenta Nicolasa Sarkozyho Zväz za ľudové hnutie (UMP). Strauss-Kahn bol najsľubnejším prezidentským kandidátom súperiacej socialistickej strany pre budúcoročné prezidentské voľby.

Premiér Fillon vo vyhlásení uviedol, že Tron odmieta obvinenia, a vyzdvihol jeho odstúpenie ako krok vo "všeobecnom záujme".

Dve ženy vo veku 34 a 36 rokov pracovali v minulosti na radnici mesta Draveil, južne od Paríža, kde bol Tron dlho starostom.

Ženy povedali pre denník Le Parisien, že Tron ich napadol za zatvorenými dverami na radnici. Jedna z nich uviedla, že najprv sa veľmi hanbila povedať niekomu o incidente, ale nakoniec sa ho rozhodla udať, keď boli v New Yorku vznesené obvinenia proti Straussovi-Kahnovi.

"Keď som videla, čo dokázala chyžná v prípade Dominiqua Straussa-Kahna, povedala som si, že nemám právo mlčať. Iné ženy možno tiež trpia tým, čím sa trpela ja. Musím im pomôcť. Musím narušiť tento zákon mlčania," vysvetlila žena, ktorej meno denník nezverejnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu