Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ženu zmrzačil šimpanz, konečne dostala novú tvár!

Šimpanz Travis, ktorý zmrzačil Charlu Zobraziť galériu (4)
Šimpanz Travis, ktorý zmrzačil Charlu

BOSTON - Američanka Charla Nashová (57), ktorú pred dvoma rokmi zmrzačil šimpanz, dostala novú tvár. Oznámila to klinika Brigham and Women's Hospital v Bostone, kde tretiu transplantáciu celej tváre v USA vykonali.

Nashová sa v roku 2009 stala terčom útoku 100-kilogramového šimpanza Travisa, ktorého si jej priateľ choval ako domáceho miláčika. Pri útoku prišla o ruky, pery, nos a oči. Zviera zastrelili policajti.

"Pre nás nie je ženou, ktorú zohavil šimpanz. Pre nás je Charla statočná a silná žena, ktorá inšpirovala náš tím, aby urobil všetko možné a prinavrátil jej kvalitu života," povedal hlavný chirurg Bohdan Pomahac.

Nashovej tvár zrekonštruoval v máji tím viac ako 30 špecialistov a zdravotníkov. Pri náročnej operácii jej tiež transplantovali obe ruky.

Počas viac ako 20-hodinovej operácie lekári Nashovej transplantovali nos, pery, pokožku tváre, svaly pre tvárovú mimiku a nervy. V rámci operácie Nashová od neznámeho darcu dostala zuby a podnebie ústnej dutiny.

Nemocnica oznámila, že transplantácia rúk prebehla úspešne, ruky sa však po problémoch so zápalom pľúc neujali a museli ich odstrániť. Nashová má len palec pravej ruky, ktorý zostal po útoku šimpanza neporušený. Lekári sú presvedčení, že transplantácia rúk sa podarí neskôr.

Po zotavení by mala Nashová opäť získať čuch a cit v tvári. Jej reč bude okamžite zrozumiteľnejšia, neskôr sa bude môcť smiať, vyjadriť svoje pocity a normálne jesť.

Brat pacientky Steve Nash povedal, že po dvoch rokoch odkázanosti na tekutú stravu sa Charla teší na hot dog a pizzu z obľúbených reštaurácií.

Lekári očakávajú, že po transplantácii bude môcť Nashová viesť lepší spoločenský život. Pred operáciou nešla na absolventskú oslavu svojej jedinej dcéry, aby nebudila zbytočnú pozornosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu