Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekár mal nakaziť vyše 50 žien hepatitídou!

James Peters
James Peters (Zdroj: news.com.au)

SYDNEY/BRATISLAVA - Austrálsky anesteziológ lieta v megamiliónovom škandále. Napriek ochoreniu na hepatitídu typu C naďalej vykonával svoje povolanie a nákazu rozšíril na desiatky svojich pacientok.

Doktor James Peters (61) čelí obvineniu z troch trestných činov a to zvlášť za každú z 54 obetí. Budú ho súdiť z 54 prípadov ohrozenia života, nedbanlivosti s ľahkými následkami a nedbanlivosti s ťažkými následkami.

Škandál sa prevalil pred 15 mesiacmi a odvtedy prebieha vyšetrovanie. Sudca mužovi, ktorý pôsobil na súkromnej klinike určenej pre potraty, nariadil odovzdať svoj pas, nesmie vykonávať lekársku prax a bola mu pozastavená registrácia.

Za ujmu údajné obete žiadajú 430-tisíc austrálskych dolárov, celková výška odškodenia však môže činiť až  21 miliónov. Jedna z nakazených žien hovorí, že stratila dôveru v lekárske povolanie.

Občianske a trestné procesy sú od seba oddelené.
Na súde v Melbourne sa Peters znovu objaví 30. septembra.

Ministerstvo zdravotníctva našlo a otestovalo 4312 žien liečených doktorom medzi rokmi 2006-09, vrátane 3302 žien z potratovej kliniky. Vyše 240 žien sa ešte nepodarilo kontaktovať.

Lekár mal nakaziť ženy hepatitídou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu