Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

LÍBYA AKTUÁLNE NATO znova útočilo na komplex Muammara Kaddáfiho

Muammar Kaddáfi Zobraziť galériu (6)
Muammar Kaddáfi

TRIPOLIS - 20:30 Prvá loď s americkou vojenskou pomocou pre líbyjských povstalcov, súčasťou ktorej však nie sú zbrane, dorazila dnes do ich bašty, prístavného mesta Benghází. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorca Mark Toner povedal, že zásielka pozostáva z vyše 10.000 hotových jedál. Zdravotnícke zásoby, topánky a osobné ochranné prostriedky sú na ceste a dorazia čoskoro, dodal.

18:46 Po dlhých týždňoch neúspechov a útekov z už dobytých území pred početnejšou a lepšie vyzbrojenou armádou líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího začali tamojší povstalci opäť postupovať. Podľa viacerých od seba nezávislých zdrojov sa z mesta Misráta, ktoré bolo dlhé dni pod paľbou Kaddáfího vojsk, dostali aj do neďalekej Dáfiníje. Boje prebiehajú aj v tesnej blízkosti misrátskeho letiska.

11:24 Líbya dnes obvinila jednotky NATO, že zaútočili na budovu líbyjského najvyššieho súdu a ďalšie civilné ciele v hlavnom meste Tripolis. Informoval o tom podľa agentúry DPA jeden z hovorcov líbyjskej armády.  Útoky aliancie nazval "porušením všetkých medzinárodných konvencií, ktoré vyzývajú na ochranu súdnych a civilných inštitúcií", uviedla líbyjská štátna televízia.

4:00 NATO opäť zaútočilo raketami na komplex líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Tripolise. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka, podľa ktorého mestom otriaslo päť výbuchov. Ďalšie podrobnosti o akcii zatiaľ nie sú známe. Líbyjská vláda medzitým poprela správy o povstaní na predmestí Tripolisu.

02:14 Líbyjská vláda poprela pondelkovú správu opozičných novín, ktoré na internete oznámili, že rebeli na predmestí hlavného mesta Tripolisu začali povstanie proti Kaddáfího režimu, potom čo dostali ľahké zbrane od zbehov z radov líbyjských bezpečnostných síl.

23:59 Vojaci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího prinútili niektorých líbyjských utecencov nalodiť sa na plavidlo, ktoré potom opustilo krajinu. Utečenci to povedali pracovníkom Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), podľa ktorých ide od začiatku bojov v Líbyi o prvý známy prípad nútenej evakuácie z krajiny. Tvrdenie sa objavilo súbežne s nepotvrdenou správou o stroskotaní lode prepravujúcej 600 utečencov. Hovorca líbyjské vlády sa k správam o lodnom nešťastí podľa agentúry AP nevyjadril.

22:58 Libyjskí rebeli údajne na predmestí hlavného mesta Tripolisu začali povstanie proti Kaddáfího režimu potom, čo získali ľahké zbrane od zbehov z radov líbyjských bezpečnostných síl. Oznámili to dnes na internete opozičné noviny. Podľa agentúry Reuters ale nie je možné ich tvrdenia nezávisle overiť.

21:22 Vojnové lode NATO dnes bombardovali časť západolibyjskej Misuráty. Streľba vraj bola namierená proti vojenským aj proti civilným cieľom. Tvrdí to líbyjská štátna televízia lojálna Muammarovi Kaddáfímu. Mesto majú čiastočne v moci provládne oddiely a sčasti povstalci.

16:24 Jordánsko zmrazilo líbyjské aktíva v hodnote približne 500 miliónov dolárov (350 miliónov eur). Blízkovýchodné kráľovstvo taktiež zmrazilo líbyjské investície, prevažne na ammánskej burze, vo výške približne 782 miliónov dolárov (546 miliónov eur). Dnes o tom informoval predstaviteľ jordánskeho ministerstva financií, ktorý si neželal byť menovaný.

10:05 Z lode, ktorá včera nabehla na plytčinu pri juhotalianskom ostrova Lampedusa, zachránili talianske úrady všetkých asi 500 utečencov z Líbye, ktorí boli na jej palube. Oznámil to hovorca talianskej pobrežnej stráže. Pôvodné správy hovorili o 200 utečencoch na lodi.

03:23 Desiatky utečencov údajne zahynuli pri lodnom nešťastí pri pobreží Líbye. Líbyjčania, ktorí v nedeľu dorazili na taliansky stredomorský ostrov Lampedusa, podľa agentúry ANSA tvrdia, že nešťastie sa stalo v piatok 6. mája krátko po vyplávaní lode z Tripolisu. Nehoda si mala vyžiadať desiatky obetí, no niektorým migrantom sa podarilo doplávať na breh, informovala ANSA.

16:29 Skupina vzbúrencov v líbyjskom meste Misuráta sa vzdala vládnym silám. Informovala o tom dnes líbyjská štátna televízia. Presné čísla televízia neuviedla, oznámila však, že niektorí z tých čo sa vzdali, sa "priznali", pričom ich "priznania" sú nahraté a nahrávky budú čoskoro odvysielané.

 

 

21:20 Hovorca líbyjskej Národnej rady dnes oznámil, že im Taliansko prisľúbilo predať zbrane pre boj proti Muammarovi Kaddáfímu. Talianske ministerstvo zahraničných vecí to obratom poprelo. Hovorca ministerstva povedal tlačovej agentúre Reuters, že Taliansko ponúkne povstalcom výlučne výzbroj pre sebaobranu, tak ako sa dohodla na stretnutí v Dauhá minulý mesiac líbyjská kontaktná skupina.

14:10 Kancelária britského premiéra Davida Camerona dnes oznámila, že britský líder sa s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym dohodol na zintenzívnení tlaku na režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

13:40 Lietadlá líbyjskej vlády zhodili bomby na štyri veľké zásobníky ropy v západolíbyjskom meste Misuráta. Všetky sa im podarilo zničiť, pričom následný požiar sa rozšíril aj na ďalšie štyri zásobníky. Informoval o tom dnes hovorca vzbúrencov. Vládne sily použili pri útoku, ku ktorému došlo v noci nadnes v blízkosti misurátskeho prístavu, malé lietadlá určené bežne na rozprašovanie pesticídov.

18:57 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu pri obliehaní mesta Misuráta zrejme páchajú vojnové zločiny. Dnes to vyhlásila ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). AI poukázala na aktivity snajperov a používanie kazetových bômb a delostrelectva na ostreľovanie cieľov v civilných častiach prístavného mesta.

12:26 Námestník líbyjského ministra zahraničia dnes upozornil na podľa neho nezákonnosť rozhodnutí, ktoré k Líbyi činia krajiny takzvanej kontaktnej skupiny. Vo štvrtok v Ríme rozhodli o finančnej pomoci prechodnej vláde líbyjskej opozície. Okrem iného sa v nej počíta i s časťou peňazí líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího zmrazených v zahraničí.

11:00 Rusko je proti akejkoľvek pozemnej operácii v Líbyi. Povedal to dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím čínskym rezortným partnerom Jangom Ťie-čch'.

10:55  Francúzsko dnes oznámilo, že vyhostilo 14 líbyjských diplomatov v súvislosti s ich lojalitou vláde líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

20:05 Líbyjské opozičné sily dnes ohlásili víťazstvo nad jednotkami lojálnymi Muammarovi Kaddáfímu v rozľahlom okrese Kufra na juhovýchode krajiny. Kufra sa počas minulých niekoľkých dní na krátky čas dostala pod Kaddáfího kontrolu.

15:52 Severoatlantická aliancia dnes zničila najmenej dva vrtuľníky líbyjských vládnych síl. K leteckému útoku na helikoptéry prevážané kamiónmi došlo pri povstaleckom meste Zintán, oznámil agentúre Reuters hovorca rebelov.

18:00 Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen je presvedčený, že financovanie povstalcov bojujúcich proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu by pomohlo k ochrane civilistov. Povedal síce, že zvrhnutie Kaddáfího nie je vojenským cieľom misie NATO, bez "Kaddáfího by však boli Líbyjčania vo väčšom bezpečí". Medzinárodná kontaktná skupina pre Líbyu, ktorá pozostáva z predstaviteľov krajín zúčastňujúcich sa na vojenskej misii, bude vo štvrtok v Ríme za účasti Rasmussena rokovať o možnosti financovania líbyjských povstalcov.

17:19 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Luis Moreno-Ocampo v stredu Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov oznámil, že bude žiadať vydanie troch zatykačov pre zločiny proti ľudskosti v Líbyi. Moreno-Ocampo uviedol, že režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa stále dopúšťa zločinov, ako sú vraždy či prenasledovanie civilistov. Na koho presne by mali byť zatykače vydané, prokurátor nespresnil. Dodal, že vyšetruje tiež desiatky obetí zo subsaharskej Afriky zabité v povstaleckej základni Bengází "zúrivým davom", ktorý ich považoval za Kaddáfího žoldnierov.

15:32 Veľvyslanec Vatikánu v Tripolise vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zastavila svoje letecké nálety v Líbyi. Európa a Spojené štáty by mali podľa neho rokovať o uzavretí mieru so zástupcami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Giovanni Martinelli to povedal v stredu v rozhovore pre agentúru Associated Press (AP).

15:24 Loď určená na záchranu tisíc afrických a ázijských migrantov-robotníkov a ľudí ranených v bojoch v líbyjskom meste Misuráta ovládanom povstalcami, zakotvila dnes v prístave. Informovala o tom Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ktorá si plavidlo prenajala.

11:30 Medzinárodné sily sa bombardovaním strategických pozícií pokúšajú oslabiť, nie však zabiť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. V stredu to povedal francúzsky minister zahraničia Alain Juppé. "Naším cieľom nie je zabiť Kaddáfího," uviedol Juppé pre spravodajský kanál France 24, pričom smrť vodcovho syna pri nedávnom nálete označil za "vedľajšiu škodu". "Útočíme na vojenské ciele v Tripolise s úmyslom oslabiť Kaddáfího režim, ktorý tvrdo bojuje proti povstalcom uznaným Francúzskom," povedal.

10:20 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je po sobotňajšom nálete Severoatlantickej aliancie na dom v Tripolise nažive. Podľa šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) to vyplýva z informácií spravodajcov. Pri nálete bol podľa Líbye zabitý jeden z Kaddáfího synov a tri vnúčatá. Líbyjský vodca vraj útok prežil, na verejnosti sa však odvtedy neukázal. V hlavnom meste dnes skoro ráno svedkovia počuli zvuk lietadiel a najmenej tri veľké explózie.

23:55 Tisíc afrických utečencov a ranení libyjtskí civilisti čakajú v západolibyjskom prístavnom meste Misura na možnosť evakuácie, ktorú má zabezpečiť loď Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Tá však od soboty kvôli zamínovanému priestoru okolo prístavu vládnymi silami stále čaká na možnosť pristáť. Ako uviedla agentúra AP, podľa rebelov dnes Kaddáfího sily ostreľovali povstaleckú zásobovaciu trasu vedúcu z tuniských hraníc do ich úkrytov v západolibyjských horách.

21:05 Taliansko sa bude so Severoatlantickou alianciou a ďalšími svojimi spojencami snažiť stanoviť termín skončenia vojenských operácií v Líbyi. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí Franco Frattini.

19:08 Francúzsko plánuje zvolať počas nasledujúcich niekoľkých týždňov konferenciu priateľov Líbye, ktorá by pripravila politickú transformáciu tejto krajiny. Konferencie by sa mali zúčastniť zástupcovia všetkých politických síl Líbye, vrátane predstaviteľov Kaddáfího režimu za podmienky, že prerušia s líbyjským vodcom kontakty a nebudú mať na rukách krv. Povedal to dnes podľa agentúry AFP francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

17:34 Tisíc afrických utečencov a ranení libyjskí civilisti čakajú v západolibyjskom prístavnom meste Misura na evakuáciu, ktorú má zabezpečiť loď Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Tá však od soboty kvôli zamínovanému priestoru okolo prístavu vládnymi silami stále čaká na možnosť pristáť. Ako uviedla agentúra AP, podľa rebelov dnes Kaddáfího sily ostreľovali povstaleckú zásobovaciu trasu vedúcu z tuniskej hranice do ich úkrytov v západolibyjských horách.

14:59 Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vyzvala dnes NATO a líbyjské úrady, aby umožnili jej záchrannej lodi zakotviť v prístave Misuráta a evakuovať odtiaľ 1000 prevažne afrických migrantov, ale aj desiatky ranených líbyjských civilistov.

14:08 Libyjskí vzbúrenci si chcú od Západu požičať dve až tri miliardy dolárov (približne pol až 2 miliardy eur), aby mohli pokračovať v bojoch proti režimu Muammara Kaddáfího a spravovať dobyté územia. Ručiť chcú zmrazeným líbyjským štátnym majetkom v zahraničí. Vyhlásil to dnes šéf finančného výboru líbyjské vzbúreneckej rady Alí Tarhúní. Oznámenie prišlo dva dni pred plánovanou schôdzkou takzvanej kontaktnej skupiny k Líbyi, na ktorej by sa o možnostiach financovania rebelov mohlo jednať.

11:43 Vyšetrovatelia Medzinárodného trestného súdu (ICC) majú dôkazy, že jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího páchali zločiny proti ľudskosti. Hlavný žalobca tohto súdu Luis Moreno-Ocampo to vyhlásil v pondelkovom rozhovore s agentúrou Reuters. V dohľadnej dobe vraj chce kvôli násilnostiam v Líbyi požiadať o vydanie až piatich zatykačov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu