Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prílev migrantov: Utekajú aj za cenu, že cestu nemusia prežiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Talianske záchranné zložky museli v sobotu opäť zasahovať pri pobreží stredomorského ostrova Lampedusa, kde počas dňa zachytili volania o pomoc z troch člnov, v ktorých sa nachádzalo približne 280 nelegálnych migrantov.

Podľa hovorcu pobrežnej stráže Giuseppeho Cannarilu našli ako prvé sedemmetrové plavidlo s 57 ľuďmi na palube, z ktorých piati niekoľkodňovú plavbu z Líbye neprežili. Stav ďalších migrantov pochádzajúcich zrejme zo subsaharskej Afriky si vyžadoval rýchly zásah zdravotníkov. Talianska tlačová agentúra ANSA uvádza, že druhé volanie vyslal potápajúci sa čln so 107 osobami na palube, ktorý sa v tom čase nachádzal približne 170 kilometrov od Lampedusy. V podobnej situácii bolo aj tretie plavidlo, v ktorom sa nachádzalo 114 ľudí. Ešte v piatok sa k talianskemu ostrovu doplavil ďalší čln s 54 migrantmi.

Podľa údajov úradu OSN pre utečencov sa v priebehu roka 2011 dostalo na územie Talianska okolo 60-tisíc migrantov. V mnohých prípadoch ide o Afričanov, ktorí sa rozhodli preplaviť na Lampedusu po vypuknutí konfliktu v Líbyi. Talianske úrady sa obávajú, že ďalšia vlna môže nasledovať s aktuálnym príchodom priaznivejšieho počasia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu