Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Denne im platí tisíce, Kaddáfí má až 500 žoldnierov z Európy!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v konflikte s opozíciou bojuje 300 až 500 európskych žoldnierov.

Napísal to dnes server EUobserver s odvolaním sa na odhady bezpečnostného experta.

Európania v Kaddáfího silách sú údajne špecialisti na ťažké zbrane, vrtuľníkovú techniku a tiež na taktiku. Denne ich služby stoja niekoľko tisíc dolárov. Väčšina pochádza z Bieloruska, Srbska a Ukrajiny, ale pôsobia tam napríklad aj Poliaci, Belgičania, Briti či Francúzi.

Európanov však počtom prevyšujú bojovníci z afrických krajín, najmä zo Stredoafrickej republiky, Čadu, Nigeru, Mali a Somálska. Tým Kaddáfí vypláca okolo 2000 dolárov denne.

Oficiálna Kaddáfího armáda má kvôli vysokej dezercii asi len 25-tisíc vojakov, ale jeho synovia majú pod sebou ďalšie tri dobre vyzbrojené milície. Celkové počty jeho síl sa tak pohybujú medzi 35 a 50-tisícmi. Tieto informácie pochádzajú od gréckeho experta na organizovaný zločin Michela Kutuzisa. Jeho spoločnosť robí pre OSN, francúzsku vládu a inštitúcie EÚ štúdie o bezpečnostných otázkach. Vo februári a marci Kutuzis cestoval na sever Afriky.

"V líbyjskej spoločnosti je tabu zabíjať ľudí z vlastného kmeňa. To je tiež dôvodom, prečo Kaddáfí potrebuje zahraničných bojovníkov," povedal Kutuzis. Tí podľa neho začali prichádzať po prvom bombardovaní. Kaddáfi tiež služby žoldnierov údajne využíva kvôli tomu, že Líbyjčanom nedôveruje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu