Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výnosná svadba Kate a Williama, Londýn sa nabalí o 120 miliónov!

Londýn obsadilo približne 560-tisíc návštevníkov
Londýn obsadilo približne 560-tisíc návštevníkov (Zdroj: SITA)

PRAHA/LONDÝN - Dnešná svadba princa Williama s Kate Middletonovou prinesie Londýnu podľa prepočtov približne 120 miliónov eur. Podľa prieskumu PwC by do Londýna kvôli svadbe malo pricestovať z celej Británie približne 560-tisíc návštevníkov, ktorí sa rozhodli utrácať.

Náklady na kráľovské svadby nebývajú zverejňované. Neoficiálne odhady na tú dnešnú ale najčastejšie uvádzajú sumu 22,5 miliónov eur. Británia však zažíva zlé ekonomické časy a odborníci sa sporia, či prínos v turistike bude väčší ako straty spôsobené mimoriadnym dňom voľna.

"Náš prieskum predpokladá, že svadba bude významnou ekonomickou podporou pre londýnsku ekonomiku a zároveň dobrý indikátor potenciálnych ekonomických prínosov letných olympijských hier, kde očakávame desaťnásobne vyšší počet návštevníkov," uviedol ekonóm PwC Mark Ambler. Letné olympijské hry sa budú v Londýne konať budúci rok.

Podľa prieskumu PwC chce 37 percent návštevníkov zostať v Londýne len na jeden, každý piaty plánuje zostať dva dni. Muži sa chcú pritom v Londýne zdržať dlhšie než ženy. Vyše dve tretiny návštevníkov sa pritom chystá nakupovať, viac ako polovica návštevníkov chce navštíviť bary, kluby a reštaurácie. Ďalej 58 percent opýtaných uviedlo, že plánuje navštíviť turistické atrakcie, pričom 36 percent z nich si na tieto účely vyčlenilo 85 až 112 eur.

Zhruba 185-tisíc ľudí sa ubytuje v hoteloch, 50-tisíc v penziónoch a 18-tisíc zostane u priateľov. Celkovo chce štvrtina návštevníkov utratiť v Londýne 56 až 85 eur za jednu noc ubytovania. Pätina je pripravená minúť 113 až 168 eur a vyše 20-tisíc ľudí chce za ubytovanie zaplatiť do 338 eur.

Prieskum uskutočnila PwC medzi 2856 dospelými Britmi 21. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu