Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Do centra Londýna prúdia davy, William: Stačí len, keď poviem všetko správne

Davy priaznivcov popri trase svadobného sprievodu
Davy priaznivcov popri trase svadobného sprievodu

LONDÝN - Davy ľudí od rána prichádzajú do centra Londýna, aby mohli sledovať kráľovskú svadbu princa Williama a Kate Middletonovej. Pripájajú sa k tisícom nadšencov, ktorí popri trase svadobného sprievodu strávili noc.

V Londýne je chladné ráno, ktoré by malo prejsť do jasného dopoludnia, ale popoludní hrozia dažďové prehánky. Svadba dominuje titulným stranám britských denníkov a ovládla vysielanie domácich aj zahraničných televízií.

Princ William vo štvrtok večer prekvapil fanúšikov čakajúcich na triede The Mall pri Buckinghamskom paláci a prišiel ich spoločne so svojím bratom Harrym pozdraviť. Niekoľko minút si s nimi potriasali rukami, nechal sa s nimi fotografovať a povedal im: "Stačí len, keď poviem všetko správne."

Pred ním pozdravila ľudí na Malle tiež jeho macocha, vojvodkyňa z Cornwallu. Podľa miestnych médií bude mať William na sebe pri svadobnom obrade uniformu írskej gardy, ktorej je plukovníkom. Známa uniforma pozostáva z červenej blúzy a čiernych nohavíc.

William je pritom pilotom záchrannej služby kráľovského letectva. Voľba tejto uniformy sa preto interpretuje buď ako pocta vojakom týchto jednotiek, ktoré sa vrátili z Afganistanu, alebo ako prianie kráľovskej rodiny zdôrazniť väzbu s Írskom, kam pôjde kráľovná v máji na historickú návštevu.

Záhadou tak zostávajú šaty Kate Middletonovej a totožnosť ich tvorcu. Najčastejšie sa dnes hovorí o Sarah Burtonovej, umeleckej riaditeľke salónu zosnulého Alexandra McQueena. Vo štvrtok večer totiž dorazila do hotela Goring, kde Kate strávila poslednú noc pred svadbou, žena, ktorá si síce snažila maskovať tvár, ale fotografi sa domnievajú, že spoznali Burtonovú podľa postavy a štýlu oblečenia.

Odborníci na módu varovali pred zľahčovaním špekulácií o nevestiných šatách. Zdôrazňujú, že v Británii sa v posledných týždňoch prakticky nepredávajú svadobné šaty a čaká sa na to, v čom sa bude vydávať Kate.

Dnes ráno je po mrazivej noci v Londýne desať stupňov Celzia a je zamračené. Dopoludnia by sa malo podľa meteorológov rozjasniť, ale od obeda je asi tridsaťpercentné riziko prehánok.

Svadba podľa očakávania ovládla titulnej stránky britských denníkov. Konzervatívny a najviac rojalistický The Daily Telegraph oznamuje čitateľom, že Kate sa lúči so životom neurodzenej ženy. Rovnako konzervatívny The Times nad snímkou sestier Middletonových píšu ´Vziať si svojho princa´.

Skôr ľavicový The Guardian sprevádza fotografiu Kate titulkom ´Dvaja ľudia sa budú dnes brať a dve miliardy ľudí sa budú pozerať´.

Bulvárny The Sun pripomína Williamovu matku Dianu s titulkom ´Mama by bola taká pyšná´.

Ďalší bulvár Daily Mail naráža na dlhú známosť snúbencov a fotografiu usmievajúcej sa nevesty sprevádza titulkom ´Úsmev, ktorý hovorí, že čakanie skončilo´...



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu