Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dievčatko (3) trpelo záchvatmi, vypli mu mozog!

Milly podstúpila ťažkú operáciu Zobraziť galériu (2)
Milly podstúpila ťažkú operáciu

LONDÝN/BRATISLAVA - Milly Johnsonová porazila zriedkavé ochorenie, pri ktorom trpela denne 20 silnými záchvatmi. Batoľa dokonca v dôsledku rozvinutia nemoci dostalo mŕtvicu. Zlepšenie stavu nastalo až po drastickej operácii, kedy dievčatku odpojili ľavú polovicu mozgu.

Rodičia Maria (34) a Simon z anglického Rochesteru si prvýkrát všimli, že sa s ich dcérkou niečo deje v októbri 2009. "Do postielky išla v poriadku, ale druhý deň ráno bola veľmi podráždená, mala horúčku a na tele červené škvrny. Išla som k lekárovi, ktorý po prehliadke uviedol, že nejde o meningitídu. Nevedel, čo sa stalo a tak mi dal kalamínové mlieko a povedal, aby som sa vrátila, ak sa vyrážky nestratia," uviedla matka.

Avšak Milly ďalej chátrala a jej rodičia sa rozhodli vziať ju do námornej nemocnice v Gillinghame. Tam jej diagnostikovali Kawasakiho ochorenie, ktoré postihuje menej ako jedno z 25-tisíc detí. Ide o vzácnu autoimunitnú chorobu, ktorá sa prejavuje zápalom ciev, vyrážkami a suchými popraskanými perami. Jej neliečenie môže mať fatálne následky. 

Matka, ktorá nikdy o nemoci nepočula, bola vydesená. Jej šok sa znásobil, keď Milly dostala mozgovú príhodu. Dieťa previezli do nemocnice v Londýne, kde podstúpilo niekoľko týždňov vysilujúcej fyzioterapie, aby sa naučilo znovu chodiť a hovoriť. 

V januári minulého roka sa však u Milly prejavila epilepsia a začali nekontrolovateľné záchvaty. Zdravotnici jej nasadili sedem druhov liekov, aby záchvaty dostali pod kontrolu, ale nič nezabralo. Nakoniec chirurgovia prišli s nápadom na operáciu, ale rodičov varovali pred ďalšou mŕtvicou a rizikom krvácania do mozgu, ktoré by mohlo byť smrteľné. Napriek tomu sa rodičia rozhodli riskovať.

Pri sedemhodinovej operácii Milly odpojili ľavú stranu mozgu. Našťastie zákrok dopadol dobre a dievčatko o týždeň prepustili domov. Hoci má stále oslabenú pravú stranu tela, po fyzioterapii by sa jeho schopnosti mali zlepšiť. Je až neuveriteľné, ako sa rýchlo vzchopilo."Jej pokrok je ohromujúci. Nemôžeme uveriť, ako dobre to zvládla," hovorí hrdá matka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu