Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Baktérie zo sprchy zmenili zdravého muža na 80-ročného starca!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Andrew Hennessey (45) ležal v posteli, striasalo ho od zimy, búšilo mu v hlave, zvracal a z ucha mu vytekal hnis. Z príznakov chrípky sa vyvinula ťažká ušná infekcia, na ktorú nezabrali ani antibiotiká. Nakoniec skončil v nemocnici a následky ochorenia bude znášať do konca života. Aj po vyliečení má srdce 80-ročného starca.

Mužovi na pokraji síl zavolal záchranku kamarát, ktorý prišiel na návštevu. "Nikdy som sa v mojom živote necítil tak zle, ale stále som si myslel, že nie som prípad pre nemocnicu. Našťastie som bol príliš chorý, aby som protestoval," hovorí Andrew z Yorku.

Muž žil v presvedčení, že bojuje iba s ušnou infekcou, avšak tá sa už rozšírila do celého krvného obehu a napadla srdce. Každým ďalším okamihom bol životne dôležitý sval slabší a slabší. "Keď ma sanitka priviezla, všetko sa mi rozmazalo. Lekári mi neskôr povedali, že moje srdce tĺklo ako o preteky 200 úderov za minútu, hoci by to malo byť v rozmedzí medzi 60 a 100. Okamžite som sa dostal na jednotku intenzívnej starostlivosti a pripojili ma na intravenózne antibiotiká. Posledná vec, ktorú si pamätám bolo, že sa svet točí," opisuje udalosti.

V nemocnici dospeli po kultivácii k záveru, že baktérie sa rozšírili z vody, ktorú používal pri sprchovaní. Andrew nemohol uveriť rýchlosti, s akou sa všetko zomlelo. V jednej chvíli sa naplno tešil zo života a v ďalšej jeho srdce prehrávalo svoj boj.

"Mnoho ľudí si neuvedomuje, ale bežné bakteriálne a vírusové infekcie, ako je chrípka, ušné infekcie a infekcie hrudníka sa môžu dostať do krvného riečišťa a majú vplyv na srdce," vysvetľuje kardiológ Nigel Durham. "Baktérie a vírusy útočia na srdce a vedú k myokarditíde, tá spôsobuje zápal srdcového svalu, ktorý ovplyvňuje funkciu pumpovania krvi do celého tela," dodáva.

Údajne je toto ochorenie rozšírenejšie, ako si lekári mysleli. Až štvrtina pacientov vo veku od 30 do 35 trpí myokarditídou. Je jednou z hlavných príčin syndrómu náhleho úmrtia dospelých. Pre záchranu je rozhodujúca včasná diagnóza. Ak má niekto bodavú bolesť v hrudníku, pocit dýchavičnosti a horúčku, mal by vyhľadať pomoc.

Andrew strávil päť dní v nemocnici, počas ktorých dostával lieky. Aj keď sa dostal domov, bolo mu jasné, že je vážne chorý. Bol slabý ako mačiatko a o niekoľko dní skončil opäť v nemocnici. Lekári urobili ďalšie testy, EKG odhalilo, že dve komory boli nenapraviteľne poškodené. S následkami myokarditídy sa musí vyrovnávať zvyšok života.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu