Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Účinnosť vakcín proti chrípke je oveľa nižšia, ako sa uvádza!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

WASHINGTON - Vakcíny proti chrípke nie sú tak účinné, ako sa doteraz uvádzalo. Vedecká skupina z Minnesotskej univerzity zistila, že vakcína používaná bežne v USA je účinná len u 59 percent očkovaných zdravých dospelých. To je o dosť menej ako pôvodne uvádzaná účinnosť 70 až 90 percent.

"Ustrnuli sme na vakcíne, ktorú tu máme bez veľkej zmeny 60 rokov," povedal šéf výskumu Michael Osterholm. Podľa neho je potrebné vyvinúť novú generáciu očkovacích látok. Chýbajú vraj aj informácie o účinnosti u dvoch najohrozenejších skupín populácie - u detí a ľudí starších ako 65 rokov.

Americké zdravotnícke autority odporúčajú očkovať proti chrípke všetky osoby staršie ako pol roka. Vlani sa nechalo zaočkovať 43 percent Američanov.

Osterholm očkovanie nespochybňuje, ale upozornil na to, že panuje presvedčenie, že vakcíny sú dostatočne účinné, čo bráni vývoju nových terapeutických metód.

Jeho skupina analyzovala 31 štúdií, ktoré na túto tému boli publikované v minulých 40 rokoch. Väčšina z nich kontrolovala prítomnosť chrípkového ochorenia laboratórnymi testami, a nie zvýšením protilátok. Je to síce rýchlejšia metóda, ale vedie k preceneniu účinnosti vakcíny.

Ďalej zo štúdií vyplynulo aj to, že novšia forma vakcíny, v ktorej sa používa živý vírus, ochráni pred chrípkou až 83 percent detí vo veku medzi pol rokom a siedmimi rokmi. Práve tento typ vakcín ale americké centrá pre kontrolu chorôb nepovažujú za najlepšiu formu imunizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu