Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

More v blízkosti Fukušimy 1 je vysoko rádioaktívne

V morskej vode namerali 3355 násobok povoleného jódu
V morskej vode namerali 3355 násobok povoleného jódu

TOKIO - V morskej vode u poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 bol nameraný 3355 násobok povolenej hodnoty pre výskyt rádioaktívneho izotopu jódu. Informovala o tom dnes agentúra Kjódó. Hovorca japonskej vlády Juki Edan povedal, že sa zatiaľ nedá povedať, kedy sa podarí situáciu v elektrárni, z ktorej po zemetrasení a cunami z 11. marca radiácia uniká, dostať pod kontrolu.

Koncentrácia rádioaktívneho jódu v mori je podľa agentúry DPA veľmi vysoká, ale hovorca elektrárenskej spoločnosti Hidehiko Nišijama obavy z prípadných dopadov na ľudské zdravie tlmil. "Jód 131 má polčas rozpadu osem dní, ai keď vezmeme v úvahu jeho koncentráciu v morskom prostredí, do doby, než sa dostane k ľuďom, bude do značnej miery rozložený," vyhlásil Nišijama na tlačovej konferencii.
    
Podľa hovorcu vlády Edana sa nedá povedať, kedy bude situácia v elektrárenskom komplexe pod kontrolou. Poukázal pritom na doposiaľ najhoršiu jadrovú katastrofu v Černobyle v roku 1986. "Zvažujeme rôzne opatrenia, ale v tejto fáze nie sme v situácii, kedy by sme mohli povedať, že to budeme mať v určitom časovom horizonte pod kontrolou," citovala hovorcu agentúra Reuters.
    
Havarijné tímy takmer nepretržite bojujú s únikom rádioaktívnej vody zo štyroch reaktorov elektrárne a chcú sprevádzkovať chladiace systémy reaktorov. Elektrinu z externých zdrojov už inžinieri do komplexu priviedli.
    
Japonské ministerstvo obchodu zamýšľa navrhnúť, aby prevádzkovatelia jadrových elektrární zariadení povinne napojili na záložné zdroje energie pre prípady, keď zemetrasenie alebo tsunami preruší bežné napájanie chladiacich systémov reaktorov a bazénov s vyhoreným palivom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu