Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Technici vo Fukušime 1 odčerpávajú kontaminovanú vodu

Zničená elektráreň Fukušima 1
Zničená elektráreň Fukušima 1

TOKIO - Pracovníci poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 dnes opäť obnovili pokusy odčerpať rádioaktívnu vodu z turbogeneratorových budov reaktorových blokov jedna až tri. Akonáhle bude voda vypumpovaná, môžu sa rozbehnúť práce na obnovenie činnosti chladiacich systémov, napísala agentúra DPA.

Japonský premiér Naoto Kan dnes pred rozpočtovým výborom Snemovne poradcov, hornou komorou parlamentu, označil situáciu v nukleárnom zariadení za nevypočítateľnú. Už predtým bolo v pôde pri elektrárni zistené vysoko toxické plutónium.

Spoločnosť Tepco, ktorá poškodenú elektráreň prevádzkuje, tvrdí, že hodnoty radiácie nie sú pre ľudí nebezpečné. Firma tiež oznámila, že s testovaním zeminy chce naďalej pokračovať.

Vo vládnych kruhoch sa vraj hovorí o znárodnení prevádzkovateľa poškodenej elektrárne. Minister pre národnú stratégiu Koičiró Genba podľa DPA dnes povedal, že je to jedna z možností. Dôvodom týchto úvah je možné vyplácanie vysokého odškodnenia obetiam katastrofy. Vládny hovorca však poprel, že by vládne inštitúcie o takomto znárodnení uvažovali.

Úrady medzitým pokračujú v identifikácii obetí ničivého zemetrasenie a vlny cunami. Polícia pri zisťovaní identít využíva okrem iného aj internet. U asi 4 tisíc tiel, nie je jasné, o koho sa jedná. Policajti preto na webe zverejňujú informácie o oblečení obetí, o ich výške a osobných veciach.

Zemetrasenie a cunami z 11. marca si zatiaľ vyžiadali viac ako 11 tisíc potvrdených obetí, ale ďalších viac ako 17 tisíc ľudí je nezvestných. Zhruba 190 tisíc ľudí je v núdzových ubytovniach. Niektorí sa už vracajú aj do zóny okolo poškodenej elektrárne, hoci ich pred tým úrady dôsledne varovali.



EXKLUZÍVNE: Ako prežila zemetrasenie slovenská modelka?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu