Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Postihnutý región Japonska zasiahlo ďalšie zemetrasenie

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima

TOKIO - Severovýchod Japonska dnes opätovne zasiahlo silné zemetrasenie. Najnovší z dotrasov ničivého zemetrasenia z 11. marca mal magnitúdu 6,4, oznámil japonský meteorologický úrad.

Po zemetrasení, ku ktorému došlo večer miestneho času pri pobreží prefektúry Fukušima a ktoré pocítili aj v Tokiu, nevydali varovanie pred cunami. Bezprostredne sa neobjavili správy o škodách ani zraneniach. Na pobreží prefektúry Fukušima sa nachádza jadrová elektráreň, ktorú 11. marca poškodilo mohutné zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následné vlny cunami. V elektrárni sa snažia zastaviť únik radiácie z prehriatych reaktorov.

Japonský úrad pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť (NISA) dnes oznámil, že palivové tyče v reaktoroch č. 1, 2 a 3 sú poškodené a že existuje vysoká pravdepodobnosť určitého úniku radiácie z nádob, v ktorých sa nachádzajú. Prevádzkujúca spoločnosť Tepco v utorok informovala, že vo vzorkách pôdy z okolia reaktorových budov objavili menšie množstvo plutónia.

Úrad pre jadrovú bezpečnosť dnes uviedol, že zistené množstvo je podobné množstvu, ktoré by pochádzalo z jadrovej skúšky, nie však škodlivé pre ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu