Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Radiáciu už namerali aj v Číne, J. Kórei a na Filipínach

Zničená elektráreň Fukušima 1
Zničená elektráreň Fukušima 1

PEKING/SOUL/MANILA - Oblasť zvýšenej radiácie z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima presiahla hranice krajiny. Zvýšené hladiny rádioaktivity vo vzduchu hlásili dnes už aj z Číny, Južnej Kórey a Filipín.

Už cez víkend hlásili čínske úrady zvýšenú hladinu rádioaktivity vo vzduchu v regióne Cheilong-ťiang. Podľa informácií, ktoré v utorok zverejnilo na svojej internetovej stránke čínske ministerstvo životného prostredia, je zvýšená radiácia už aj v ďalších šiestich regiónoch vrátane Ťiang-su, Kuang-tong či Šanghaja.

V Južnej Kórei namerali zvýšené hodnoty rádioaktívneho jódu-131 v ôsmich lokalitách vrátane metropoly Soul. Južná Kórea navyše oznámila, že začína merať rádioaktivitu rýb, a to nielen dovezených z Japonska, ale aj ulovených vo vlastných vodách. Zatiaľ žiadne stopy rádioaktívnych látok v rybách nenašla. Podľa vyhlásenia filipínskeho Úradu jadrového výskumu už namerali zvýšené hodnoty jódu-131 aj v tejto krajine.

"Namerali sme izotopy, ale chceme požiadať obyvateľstvo, aby nepodliehalo panike," povedala hovorkyňa úradu Tina Cerbolisová.

Všetky tri zasiahnuté krajiny upokojujú obyvateľstvo, že namerané hodnoty sú príliš nízke na to, aby predstavovali riziko pre ľudské zdravie. Japonská vláda v utorok potvrdila, že z jadrovej elektrárne Fukušima začalo unikať do okolitej pôdy vysoko toxické plutónium.

"Situácia je veľmi vážna. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme situáciu dostali pod kontrolu," povedal hovorca vlády Jukio Edano.

Množstvo plutónia, ktoré namerali na viacerých miestach v pôde, podľa vlády zatiaľ nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie. Po tomto objave sa však zvyšujú obavy, že z palivových tyčí uniká rádioaktívna voda. Vláda viní z viacerých pochybení a prešľapov elektrárenskú spoločnosť TEPCO, ktorá jadrovú elektráreň vo Fukušime prevádzkuje. Podľa utorňajšieho vydania denníka Jomiuri vláda už zvažuje, že TEPCO znárodní.

Už v pondelok večer spoločnosť TEPCO informovala, že z elektrárne uniká vysoko kontaminovaná rádioaktívna voda do podzemného údržbárskeho tunela, čo spôsobuje obavy, že by sa mohla dostať do oceánu. Rádioaktívna voda unikla z turbíny reaktora číslo dva a vliala sa do tunela, ktorý už preteká.

"Musíme zistiť, či môže voda vtiecť do mora," povedal nemenovaný predstaviteľ spoločnosti. V mori sto metrov od pobrežia pri jadrovej elektrárni už je množstvo rádioaktívneho jódu 1850-krát vyššie, ako povoľujú tamojšie predpisy.

Japonskí predstavitelia však vylúčili, že by to predstavovalo bezprostrednú hrozbu pre podmorský život alebo rybolov. Morské prúdy podľa nich rádioaktívne častice rozptýlia a kontamináciu tak zriedia. Koncentrácia rádioaktívneho jódu 131 sa tiež každých osem dní zníži o polovicu, keďže má osemdňový polčas rozpadu.




EXKLUZÍVNE: Ako prežila zemetrasenie slovenská modelka?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu