Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda údajne kryla nukleárne nehody v minulosti!

Japonská vláda o prípadných problémoch elektrární pri silnom zemetrasení údajne vedela
Japonská vláda o prípadných problémoch elektrární pri silnom zemetrasení údajne vedela

TOKIO - Japonská vláda musí čeliť novému tlaku. Dnes sa totiž objavili informácie o tom, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) varovala krajinu pred možným nukleárnym rizikom. Vyplýva to z diplomatických depeší, ktoré zverejnil server WikiLeaks.

Expert na atómovú energiu Japonsko upozornil na to, že bezpečnostné opatrenia sú zastarené, a že prípadné silnejšie zemetrasenie by mohlo elektrárne vážne poškodiť. Varovanie odznelo na zasadaní skupiny pre jadrovú bezpečnosť krajín G8 v Tokiu v decembri 2008.

Vláda sa teraz musí vysporiadať s tlakom, ktorý ju čaká zo strany verejnosti. Po summite zriadila vo Fukušime 1 krízové stredisko, pre jadrovú bezpečnosť však podľa odborníkov mala urobiť viac. Japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť totiž obavy medzinárodnej agentúry nezdieľal. Elektráreň bola síce schopná ustáť otrasy o sile 7,0 Richterovej stupnice, piatkové zemetrasenie ale bolo silnejšie.

V elektrárni došlo k trom explóziam, počas ktorých sa do ovzdušia uvoľnila radiácia čo si vynútilo evakuáciu tisíciek obyvateľov. Tamojšieho predsedu vlády Naota Kana kritizujú za podcenenie následkov katastrofy a nedostatočné opatrenia voči nej.

V dokumente zo zasadania skupiny sa spomína, že "seizmické bezpečnostné predpisy sa za posledných 35 rokov upravovali len trikrát". Vláda sa dokonca snažila zvrátiť súdne rozhodnutie o zatvorení jednej z jadrových elektrární.

Z úst niektorých zahraničných odborníkov zaznelo, že "sa v krajine staval risk nad bezpečnosť občanov". Iné depeše sa zase zmieňujú o tom, ako jeden poslanec Dolnej komory parlamentu pre americkú tlač povedal, že "vláda kryla niekoľko menších nukleárnych nehôd v minulosti".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu