Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemetrasenie v Japonsku: Katastrofa v číslach

Japonsko čelí humanitárnej, ekonomickej i nukleárnej katastrofe
Japonsko čelí humanitárnej, ekonomickej i nukleárnej katastrofe (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonsko postihlo v piatok devastujúce zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré vyvolalo ničivé vlny cunami. Jedna z najhorších katastrof v histórii ázijskej krajiny si vyžiadala tisícky životov a spôsobila rozsiahle hospodárske škody. Zemetrasenie poškodilo japonské jadrové elektrárne, čo si vyžiadalo jadrovú pohotovosť a evakuáciu obyvateľov. Agentúra AFP prináša najnovšie údaje o spôsobených škodách.

Počet obetí

V stredu sa podľa japonskej polície vyšplhal oficiálny počet obetí na 3676. Úrady evidujú 7558 nezvestných a 1990 zranených.

 

Počet evakuovaných

V dôsledku katastrofy evakuovali z domovov 556 132 ľudí. Mnohí sú stále odrezaní od pomoci.

 

Počet obyvateľov bez vody a elektrickej energie

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v Japonsku je stále 1,6 milióna budov bez prístupu k vode a 621 439 domácností bez elektrickej energie.

 

Počet zničených budov

Japonská agentúra pre krízové situácie uviedla, že zemetrasenie a cunami poškodili 80 422 budov, z toho 4798 úplne zničilo.

 

Ekonomický dopad

Piatkové zemetrasenie v Japonsku vážne poškodilo infraštruktúru krajiny. Škody podľa odhadov dosiahnu 170 miliárd dolárov. Prírodná katastrofa zasiahla aj japonské prístavy, cez ktoré prechádza zhruba 7% priemyselnej produkcie krajiny, čo narušilo globálne tovarové toky. Trhy sa podľa analytikov pripravujú na dlhšie obdobie slabého dopytu z tretej najväčšej ekonomiky sveta, pričom neistotu umocňujú aj správy o riziku úniku radiácie z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. 

Japonský akciový trh v jednom okamihu klesol o viac ako 14% na dvojročné minimum, keďže ďalšie explózie v jadrovej elektrárni postihnutej zemetrasením podnietili investorov na zbavovanie sa riskantných aktív. Japonská vláda v pondelok pre terajší fiškálny rok končiaci sa v závere marca uvoľnila 30 miliárd jenov z rezervného fondu určeného na núdzové situácie. Minister financií Jošihiko Noda vyhlásil, že vláda má dostatok peňazí na to, aby v najbližšom období financovala odstraňovanie následkov zemetrasenia.

 

Zahraničná pomoc

Japonské ministerstvo uvádza, že svoju pomoc mu ponúklo 112 krajín a regiónov spolu s 23 medzinárodnými organizáciami. Rezort nezverejnil presnú sumu ponúknutej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu