Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Takto zasiahla cunami Japonsko, firmy zatvárajú prevádzky

Záchranári prehľadávajú trosky Zobraziť galériu (8)
Záchranári prehľadávajú trosky (Zdroj: SITA)

TOKIO - Oficiálny počet obetí zemetrasenia a cunami z 11. marca, ktoré postihli severovýchod Japonska, sa zvýšil na 1647.

Oznámila to dnes televízna stanica CNN s odvolaním sa na tamojšie úrady. Najmenej 1720 ľudí bolo zranených a 1990 je nezvestných. Oficiálny počet obetí piatkového zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných vĺn cunami je 1597. V tomto čísle nie je zahrnutých 200-300 mŕtvych z mesta Sendai, metropoly prefektúry Mijagi, ktorých vyťahovanie sa vzhľadom na ťažký terén ešte neskončilo. Takisto v ňom nie je započítaných asi 2000 tiel, ktoré sa našli na pobreží v prefektúre Mijagi.

Zemetrasenie si oficiálne vyžiadalo prvú obeť zo zahraničia. Je ňou 40-ročný juhokórejský stavebný robotník, ktorý zahynul na stavbe tepelnej elektrárne v prefektúre Ibaraki. Informovala o tom dnes juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Soule. Agentúra tiež uviedla, že medzi obeťami je zrejme aj jeden občan komunistickej Severnej Kórey.

Veľké množstvo firiem o obchodov v aglomerácii Tokia nebude dnes vôbec, alebo len v obmedzenej miere, fungovať. Dôvodom sú obmedzenia v dodávke elektriny, ktoré dnes začala realizovať energetická spoločnosť Tokyo Electric Power (TEPCO) z dôvodu poškodenia niektorých jadrových elektrární. Napríklad firma Sony uzatvorila svoj závod na priemyselné lepiace pásky v Kanume v prefektúre Točigi. Spoločnosť Toshiba sa rozhodla pozastaviť prevádzku na dnešný deň, čo sa týka aj výroby plochých televíznych obrazoviek v závode vo Fukaji.

Na jeden deň zatvorila svoju prevádzku v Kamakure v prefektúre Kanagawa firma Mitsubishi. Maloobchodná firma Isetan Mitsukoshi Holdings zatvorila sedem svojich obchodných domov v okolí Tokia. Podobne zareagovali spoločnosti Odakyu Department Store a Sogo & Seibu. Popredné automobilky ako Toyota a Honda dočasne zatvorili viacero prevádzok v Japonsku pre nedostatok dielov dodávaných z Tohoku a ďalších oblastí zasiahnutých zemetrasením.

Singapurská televízna stanica Channel NewsAsia sa dnes ospravedlnila za piatkový reklamný mail, ktorý vyzýval potenciálnych zadávateľov reklamy, aby si ju objednali v rámci spravodajstva o zemetrasení v Japonsku. Mail zverejnili blogeri a vyvolal pobúrenie. Mail vyzýval krátko po zemetrasení inzerentov, aby si rezervovali miesta v spravodajstve, v ktorom stanica prinesie komplexné informácie o katastrofe. Stanica sa dnes za "necitlivý" mail ospravedlnila na svojej webovej stránke s tým, že e-mail bol zaslaný cieľovej skupine klientov a agentúr, ktoré by mali záujem na aktuálnom spravodajstve.

Malajzijský denník Berit Harian sa dnes ospravedlnil za karikatúru, na ktorej sa japonský kreslený superhrdina Ultraman snaží utiecť pred cunami. Malajzijčania reagovali búrkou nevôle na Twitteri a Facebooku a niektorí začali vyzývať na bojkot denníka. Noviny v reakcii uviedli, že "nemali v úmysle robiť si žarty" zo zemetrasenia a cunami.

Americká lietadlová loď na jadrový pohon USS Ronald Reagan preplávala cez rádioaktívny oblak, ktorý unikol z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. Podľa denníka New York Times niektorí členovia posádky boli za hodinu vystavení mesačnej dávke rádioaktívneho žiarenia. Zatiaľ sa u nich neprejavili žiadne symptómy ochorenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu