Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V japonskej elektrárni stav ohrozenia, problémy aj v ďalšej

Piatkové zemetrasenie zasiahlo jadrovú elektráreň vo Fukušime. Zobraziť galériu (5)
Piatkové zemetrasenie zasiahlo jadrovú elektráreň vo Fukušime. (Zdroj: SITA)

TOKIO - V jadrovej elektrárni Onagawa na severovýchode Japonska bol dnes vyhlásený prvý, teda najnižší stupeň stavu ohrozenia. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) bola v komplexe zaznamenaná zvýšená rádioaktivita.

Zdrojom ale mohla byť aj radiácia, ktorá unikla z elektrárne vo Fukušime. Problémy hlási aj jadrová elektráreň Tokai 2, kde kvôli prívalovej vlne cunami prestalo fungovať čerpadlo chladiaceho systému. Záložné je ale v prevádzke a ochladzuje reaktor, ktorý bol po piatkovom zemetrasení a cunami automaticky odstavený. Elektráreň je asi 120 kilometrov severne od Tokia. V roku 1999 na nej bola zaznamenaná porucha.

V Onagawe sa odborníci snažia zistiť zdroj radiácie. Úrady však ubezpečili, že všetky tri tamojšie reaktory sú pod kontrolou.

Podľa agentúry Reuters japonská bezpečnostná agentúra predtým oznámila, že v Onagawe bol zaznamenaný zvýšený výskyt radiácie v súvislosti s jej únikom v elektrárni vo Fukušime. S ochladzovacím procesom v Onagawe vraj nie je žiadny problém.

Jadrová elektráreň Fukušima 1 na severovýchode Japonska, poškodená piatkovom zemetrasením, sa potýka s ďalším prehrievajúcim sa reaktorom. Podľa hovorcu vlády Juki Edan boli dnes odborníci nútení vypustiť trochu rádioaktívnej pary z reaktora číslo 3, zatiaľ čo ho ďalej zalievali vodou, aby znížili jeho teplotu a tlak v jeho útrobách.

Vláda v tejto súvislosti vydala varovanie pred hrozbou výbuchu v budove reaktora, kde sa pravdepodobne hromadí vodík. Edan však povedal, že prípadná explózia by nezasiahla samotný reaktor.

V treťom reaktore elektrárne Fukušima 1 ale podľa agentúry AP možno už prebieha čiastočné tavenie paliva a operátori sa snažia horúčkovito ochladzovať zariadenie morskou vodou. Na znižovaní teploty pracujú i v ďalších elektrárenských jednotkách.

V sobotu vyvolal v Japonsku obavy pred rozšírením rádioaktívneho spadu reaktor číslo 1, ktorého budova sa po explózii - podľa všetkého nahromadeného vodíka - zrútila. Kovová konštrukcia kryjúca samotný reaktor ale spoľahlivo odolala. Vplyvom výbuchu trochu rádioaktívneho prachu uniklo, ale jeho priebežne merané hodnoty potom zase rýchlo klesli. V tomto reaktore okrem toho klesla hladina vody, nefungovalo chladiace zariadenie, stúpala teplota a výrazne aj tlak.

Morská voda, ktorú do komplexu vrhla cunami, v ňom zostane pravdepodobne niekoľko mesiacov a 40 rokov starý reaktor číslo 1 bude asi nepoužiteľný.

Podobný únik radiácie bol ale zaznamenaný aj u reaktora číslo 3, ktorého palivové tyče sa kvôli nedostatku chladiacej kvapaliny dočasne obnažili. To prispelo aj k zvýšeniu teploty reaktora. Hovorca Edan pripustil možnosť ďalšieho čiastočného úniku radiácie a tiež, že v trojke s vysokou pravdepodobnosťou dochádza k čiastočnému taveniu paliva. Zdôraznil však, že sú prijaté príslušné opatrenia pre prípad, že sa tak naozaj deje.

V oblasti bolo preventívne evakuovaných cez 180 tisíc obyvateľov. Radiácii bolo možno vystavených 160 ľudí - 60 starých pacientov a zdravotníkov a tiež stovka ľudí evakuovaných autobusmi. Závažnosť ožiarenia, respektíve či dosiahlo nebezpečných hodnôt, nebola zatiaľ stanovená. Všetci boli hospitalizovaní. Kvôli radiácii lekári vyšetrujú ešte ďalších 1500 ľudí v evakuačnom centre v Korijame (60 kilometrov od Fukušimi).

V Japonsku je 17 komplexov jadrových elektrární, v ktorých je celkovo 55 reaktorov.

Krajinu aj dnes zasiahli ďalšie otrasy. Najsilnejší bol o sile 6,2 stupňa Richterovej stupnice, ktorého epicentrum bolo vzdialené iba 180 kilometrov východne od metropoly Tokia. Hoci záchvevy boli najmä na vyšších budovách veľmi citeľné, zatiaľ neboli hlásení noví zranení ani vážnejšie materiálne škody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu