Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Japonci stoja hodiny v radoch, boja sa o jedlo aj palivo

Dlhý rad pred potravinami v Sendai. Zobraziť galériu (7)
Dlhý rad pred potravinami v Sendai. (Zdroj: SITA)

SENDAI - Dlhé rady v obchodoch s potravinami a na čerpacích staniciach spolu s pokračujúcimi následnými otrasmi a výpadkami elektriny privítali mnohých obyvateľov Japonska dnes ráno, dva dni po ničivom zemetrasení a cunami, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych a nezvestných, napísal spravodajský server CNN.

Zásoby jedla a paliva dochádzajú v Sendai, pobrežnom meste na severe krajiny, ktoré leží v blízkosti ohniska piatkového zemetrasenia. Tí, ktorí prežili otrasy a rozhodli sa zostať v meste, museli vystáť dvojhodinové rady v supermarkete, ak chceli nakúpiť potraviny.

"Na benzínke sa čakalo netuším ako dlho a palivo sa tu čerpalo ručne, pretože nešiel prúd," ohlásil CNN internetový užívateľ zo Sendai používajúci prezývku joeyjenkins. Elektrina podľa neho nešla až do dnešného rána. Školy a nemocnice v Sendai sa premenili na útulky a dobrovoľníci rozdávajú fľaše s vodou.

V hlavnom meste Tokiu strach z možného výpadku elektriny vyvolal horúčkovité skupovanie bateriek a svietidiel. "V správach v sobotu večer muselo byť niečo o výpadku elektriny," oznámila CNN Jessica Tekawaová (26), "pretože keď sme s priateľom skúšali zohnať niekde baterku, tak boli všade vypredané." Rovnaké to podľa nej bolo aj s vodou v každom obchode, do ktorého vošla, čo zrejme spôsobili správy o možnej kontaminácii vody.

Na nervy Japoncov brnká zdanlivo nekonečné množstvo následných otrasov. Americký seismologický úrad zaznamenal viac ako 140 podobných otrasov o sile 4,5 stupňa Richterovej škály alebo vyššej, z ktorých najsilnejšie malo 6,4 stupňa a došlo k nemu pri východnom pobreží Japonska.

To, že bolo veľa následných otrasov, potvrdila aj Jasuo Schumakerová, rodáčka zo Sendai, ktorá trvalo žije na Havaji, ale bola práve navštíviť chorú matku, keď zemetrasenie udrelo. "Ten deň, kedy sa to stalo, nasledovali neustále ďalšie otrasy. Noc na dnešok bola lepšia, ale stále sa to tu veľa triaslo," dodala.

Následné otrasy sú zdrojom neustáleho napätia a strachu pre tých, ktorí zemetrasenie prežili, povedal CNN Gary Tuchman. "Ľudia sa boja, či nemôže prísť následný otras, ktorý by bol silnejší ako pôvodné zemetrasenie," dodal. "Zakaždým, keď sa to zatrasie, naskočí okamžite strach."

Japonská armáda dnes ráno prehľadávala Sendai a pátrala po ľuďoch, ktorí by ešte mohli byť uväznení v troskách. Na predmestí, kde sa pátranie zameralo, je stále ešte niekoľko stoviek nezvestných.

Nad Sendaiom prelietavali vrtuľníky, z ktorých jeden evakuoval človeka zo strechy poškodeného domu. Zablatenými ulicami prechádzali robotníci v ochranných prilbách a s lopatami. Mesto bolo stále pokryté troskami a stojatou vodou po cunami. Štyri až päť kilometrov ďalej od mesta zostali poškodené domy - alebo jednoducho zmizli. Automobily sú naskladané jeden na druhom a všetko je pokryté hnedým bahnom.

Absolútne na prvom mieste by teraz podľa Schumakerovej mali byť tí, ktorí sú ešte nezvestní. "Nemáme elektrinu, vodu, palivo, potrebujeme jedlo," povedala trasúcim sa hlasom. "Ale prosím, pomôžte ľuďom, ktorí prišli o domov a tým, ktorí na strechách budov čakajú na záchranu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu