Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mŕtvych a nezvestných v Japonsku už viac ako 1800!

Zemetrasenie a cunami spôsobili obrovské škody Zobraziť galériu (11)
Zemetrasenie a cunami spôsobili obrovské škody

TOKIO - Počet mŕtvych a nezvestných po piatkovom zemetrasení a následnej ničivej vlne cunami v Japonsku zrejme prekročil 1800. Vyplýva to z najnovších policajných údajov a zo správ o zisteniach stoviek ďalších mŕtvych v dvoch lokalitách.

MZV nemá zatiaľ informácie o tom, že by medzi zranenými alebo boli slovenskí občania. "V týchto dňoch by sa podľa našich informácii malo Japonsku nachádzať približne 300 občanov Slovenskej republiky. V širšej oblasti postihnutej včerajším zemetrasením evidujeme 12 ľudí, no môže ich byt aj viac," uviedol hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher

"Z tých dvanástich ľudi, ktorí sú v širšom postihnutom regióne sa nám podarilo spojiť s desiatimi, všetci sú v poriadku. Neustále monitorujeme situáciu v krajine, náš zastupiteľský úrad, kde sme posilnili diplomatickú službu, ale aj Stredisko pre pomoc a služby občanom na MZV sú v kontakte, ako s miestnymi úradmi, tak s našimi občanmi v krajine,“ dodal Schwarzbacher.

Polícia dnes večer miestneho času zverejnila čísla 685 mŕtvych a 643 nezvestných. Nie je v tom zahrnuté 200 až 300 tiel, ktorá boli podľa súbežne sa objavujúcich správ nájdených na pobreží pri meste Sendai, a 300 až 400 mŕtvych, ktoré našla armáda pri prístave Rikuzentakata.

Okrem toho úrady v najhoršie postihnutej prefektúre Mijagi oznámili, že v prístavnom meste Minamisanriku je nezvestných okolo 10.000 ľudí, čo je viac ako polovica z jeho 17.000 obyvateľov.

Obe mestá patria k tým, ktoré zaplavila prívalová vlna cunami, ktorú zemetrasenie vyvolalo a ktorá prenikla až niekoľko kilometrov do vnútrozemia. V Rikuzentakate voda dosiahla až do tretieho poschodia miestnej radnice. Pod vodou sa ocitla tretina mesta Kesennuma so 74.000 obyvateľmi. Mesto tiež postihla viacero veľkých požiarov.

Voda zmietla v niektorých komunitách na pobreží až 90 percent obydlí.



Stovky ľudí je nezvestných aj v iných postihnutých častiach Japonska, presnejšie čísla nie sú k dispozícii. Počet zranených bol doteraz stanovený na 1228, najmenej 215 tisíc ľudí stratilo strechu nad hlavou, 200 tisíc z nich sa uchýlilo do provizórnych prístreškov.

Predpokladá sa, že počet mŕtvych bude ešte stúpať.

Predseda japonskej vlády Naoto Kan dnes večer označil zemetrasenie a cunami, ktoré jeho krajinu postihli, za "národnú katastrofu, aká nemá obdobu".

V postihnutých oblastiach pôsobí 50.000 vojakov a záchranárov, ktorí prehľadávajú trosky zrútených budov a zničené autá a lode, aby našli prípadných pozostalých. K záchranným prácam sa využíva 190 lietadiel a desiatky lodí. Premiér Kan oznámil, že zachránených bolo už vyše 3000 ľudí.



Postihnutí obyvatelia sa v núdzových prístreškoch snažia zásobiť vodou a ďalšími potrebami. Situáciu sťažujú aj klimatické podmienky, keďže vonkajšia teplota sa pohybuje takmer na bode mrazu. Bez elektriny zostáva 5,6 milióna domácností, milión domácností nemá pitnú vodu.

Niektorí z postihnutých sa už vracajú do poškodených príbytkov a pustili sa do upratovania, prípadne v rámci možností do likvidácie škôd.

Medzinárodné spoločenstvo už začalo vysielať záchranárov, OSN vyslalo koordinačný tím.



Zemetrasenie o sile 8,9 stupňa malo ohnisko pomerne blízko východného pobrežia ostrova Honšú. Vyvolalo prívalovú vlnu cunami, ktorá spôsobila výrazné škody fakticky len v Japonsku. Poškodila aj jadrovú elektráreň vo Fukušime, odkiaľ je hlásený aj únik radiácie. Celkovo sú hmotné škody obrovské.

Americká geologická služba uviedla, že hlavný japonský ostrov Honšú sa posunul v dôsledku otrasu o 2,4 metra. Podľa talianskeho Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu sa posunula o 25 centimetrov aj zemská os.

Piatkové zemetrasenie bolo piate najsilnejšie registrované na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu