Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V japonskej jadrovej elektrárni došlo k výbuchu

Výbuch v jadrovej elektrárni Fukušima Zobraziť galériu (2)
Výbuch v jadrovej elektrárni Fukušima

TOKIO - Japonsko sa spamätáva po ničivom piatkovom zemetrasení a následnej vlne cunami na severovýchode krajiny. Posledná bilancia hovorí o 1300 mŕtvych a nezvestných. Obete slovenské ministerstvo nehlási.

Japonci teraz s obavami sledujú vývoj v jadrovej elektrárni Fukušima 1, kde sa dnes po explózii zrútila časť budovy reaktora. Cunami vzniknutá po zemetrasení zasiahla americké brehy fakticky v celej dĺžke, spôsobila však len obmedzené škody a vyžiadala si zrejme jeden ľudský život.

Zrútenie konštrukcie budovy reaktora vo Fukušime 1 na severovýchode Japonska, ktorý bol najviac poškodený zemetrasením, predchádzal výbuch, ktorého príčina nie je jasná. Niekoľko zamestnancov sa zranilo. Z televíznych záberov bolo zrejmé, že nad zariadením sa vznášal biely mrak.

Spoločnosť Tepco, ktorá elektráreň prevádzkuje, označila haváriu za veľmi vážnu. Podľa spoločnosti výbuch nastal po otrase, ktorého pôvod nebol spresnený.

Úrady v dvadsaťkilometrovom pásme okolo dvoch elektrární vo Fukušimě evakuovali obyvateľstvo. Televízne stanice odporúčajú ľuďom v priľahlých častiach neotvárať okná, chrániť si dýchacie cesty mokrými šatkami a čo najviac zabrániť kontaktu pokožky so vzduchom.

Niektorí ľudia zo strachu pred jadrovou katastrofou zamierili na juh krajiny. Očití svedkovia hovorili aj o skupovaní potravín v obchodoch.

O situácii v poškodenej jadrovej elektrárni nie sú presné informácie. Japonská jadrová agentúra nevylučuje, že v jednom z tamojších reaktorov by mohlo nastať tavenie palivových tyčí kvôli výpadku chladiaceho média poškodeného zemetrasením.

V areáli bola podľa médií úroveň rádioaktivity tisíckrát vyššia, než sú bežné hodnoty, a v okolí zariadenia osemkrát vyššia.

Cunami vyvolaná zemetrasením sa prehnala Tichomorím, pri svojom postupe značne stratila na sile a spôsobila len minimálne škody. Vďaka včasnému varovaniu mali obyvatelia postihnutých brehov Severnej i Južnej Ameriky dostatok času uchýliť sa do bezpečia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu