Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalšia rana Japonsku: Krajinu zasiahlo druhé zemetrasenie, hrozí atómový výbuch

Japonci sa boja ďalšieho cunami
Japonci sa boja ďalšieho cunami (Zdroj: SITA)

TOKIO - Po včerajšom zemetrasení, ktoré spôsobilo ničivé cunami, sa Japonci prebúdzali ako zo zlého sna. Ich nočná mora sa však ešte nekončila. Ráno o 4,18 hod. miestneho času zasiahlo krajinu druhé silné zemetrasenie.

Aj keď bolo oproti prvému s magnitúdou 8,9 o niečo slabšie, odborníci sa obávajú, že jeho sila 6,6 by mohla opäť vyvolať nebezpečné vlny, ktoré by zasiahli doteraz nedotknuté oblasti. V čase, keď sa situácia začala pomaly upokojovať, nad ránom Japoncov opäť vystrašilo zemetrasenie. Epicentrum bolo tentokrát v strednom Japonsku, teda bližšie k hlavnému mestu. Z Tokia hlásia, že sa výškové budovy hojdali. Zatiaľ však nie sú potvrdené škody a krátko po otrasoch nezaznamenali ani vznik cunami.

Celá krajina však s napätím sleduje zápas hasičov s požiarom, ktorý vznikol v jadrovej elektrárni Fukusima Daichi. Podľa nemenovaného úradníka dokonca v priestore vypadol systém chladenia, preto hrozí únik radiácie do okolia a dokonca aj zrútenie reaktora, čo by malo katastrofické následky. Japonské médiá pritom už teraz v dôsledku prvého zemetrasenia a následného cunami hovoria o tisíc mŕtvych a vyše 90-tisíc nezvestných, hoci polícia oficiálne potvrdila 110 obetí , 350 nezvestných a 544 ranených.

Hlavné mesto zachvátil po piatkovom nešťastí totálny chaos. Ľudia sa nevedeli dostať domov z práce, keďže dlhé hodiny bola kompletne zastavená železničná doprava aj metro, ktoré inokedy premáva na sekundy presne. Po šiestich hodinách začalo metro premávať, ale len na niektorých linkách, informuje agentúra AP. Ľudia sa nemohli dovolať svojim blízkym, keďže vyradená bola aj väčšina mobilných sietí.

Hovorca japonskej vlády Jukio Edano vyzval obyvateľov metropoly, aby zostali tam, kde práve sú, a nezväčšovali tak chaotickú situáciu snahou presunúť sa na iné miesto. Mnohí Tokijčania tak namiesto plánovanej cesty domov zostali v staniciach metra alebo si narýchlo našli miesto v niektorej z reštaurácií, barov či iných zariadení v centre, kde trávili noc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu