Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pretrhla sa priehrada, voda odnáša domy

Japonsko zničené po záplave
Japonsko zničené po záplave

TOKIO - V dôsledku mohutného zemetrasenia a následných ničivých vĺn tsunami sa v piatok na severovýchode Japonska pretrhla priehrada a zaplavila obydlia v jej okolí.

O pretrhnutí sa hrádze priehrady Fudžinuma pri meste Sukagawa v prefektúre Fukušima informuje japonská tlačová agentúra Kjódó. Presný rozsah škôd agentúra neopisuje, zatiaľ sa nevie ani to, či si nešťastie vyžiadalo obete alebo zranenia.

Počet obetí zemetrasenia a tsunami sa v Japonsku zvýšil už na najmenej 337. S odvolaním sa na informácie polície a záchranárov o tom informuje agentúra AFP. Japonská polícia najskôr potvrdila 137 obetí, 627 zranených a 531 nezvestných, podľa posledného vyhlásenia policajného hovorcu však k doteraz potvrdeným obetiam treba pripočítať aj ďalších 200 až 300 obetí, ktoré neskôr našli záchranné tímy na pláži v meste Sendaj. Najmenej 57 obetí si zemetrasenie vyžiadalo v prefektúre Iwate neďaleko epicentra zemetrasenia. Traja ľudia podľa informácií agentúry Kjódó zahynuli v

Počet obetí sa podľa všetkého bude zvyšovať, keďže zemetrasenie a tsunami zasiahli obrovské oblasti a spôsobili škody nepredstaviteľných rozmerov. Vlny tsunami okrem iného odniesli vlak plný cestujúcich, ako aj loď s najmenej sto ľuďmi na palube.

Za najsilnejším otrasom s magnitúdou 8,9 o 14.46 miestneho času (6.46 SEČ) nasledovalo asi 50 neskorších otrasov. Následná séria šesť až 10-metrových vĺn tsunami postihla najmä východné a severovýchodné pobrežie ostrova Honšú. Japonské úrady prikázali evakuáciu vyše 2000 obyvateľov z okolia jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú museli po zemetrasení odstaviť pre poruchu chladiaceho systému. V ďalšej jadrovej elektrárni Onagawa v prefektúre Mijagi na severozápade Japonska vypukol po zemetrasení požiar. Podľa posledných informácií sa požiar podarilo uhasiť. Japonský premiér Naoto Kan informoval, že otrasy nepoškodili atómové zariadenia a jadrový únik nehrozí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu