Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Namaľujem všetkých Newyorčanov, tvrdí umelec

Jason väčšinou maľuje ľudí v pohybe
Jason väčšinou maľuje ľudí v pohybe

NEW YORK - Americkému umelcovi Jasonovi Polanovi vôbec nehrozí, že by mal núdzu o modely. Jeho snom je totiž namaľovať všetkých obyvateľov New Yorku. Zostáva mu ich skoro osem miliónov. Uviedla to dnes agentúra AFP.

Projekt síce vyzerá bláznivo, ale dvadsaťosemročný mladík to s ním myslí vážne. Každý deň vyráža do ulíc s ceruzkou a blokom, aby večer výsledky práce vyvesil na svoju internetovú stránku everypersoninnewyork.blogspot.com. Za tri roky ich už tam má okolo 14 000. "Viem, že sa mi to nepodarí, ale vzrušuje ma myšlienka sa o to pokúsiť," hovorí Jason.

Polan sa musel naučiť maľovať rýchlo, pretože jeho objekty sú neustále v pohybe. "Milujem autentickosť," hovorí. Anonymita je pre neho tiež veľmi dôležitá, nikdy totiž nežiada o povolenie ľudí kresliť.

Ale robí aj výnimky. Na svojej internetovej stránke si objednáva stretnutia. "Rád sa skrývam. Prídem skôr, než je dohovorené, aby som ľuďom nepokazil prekvapenie, ktoré budú zažívať, až sa večer pozrú na internet, či som ich tam už vystavil namaľovaných."

Keď má čas, Jason, ktorý sa živí ako ilustrátor, len tak chodí po uliciach. Zájde do barov, reštaurácií, múzeí alebo aj do okolia New Yorku. Niekedy sa mu podarí stretnúť celebrity, ako napríklad herečky Catherine Deneuve a Judit Godrecheovú, alebo tenistov Andrého Agassiho, Johna McEnroea či Ivana Lendla, ktorých videl na turnaji veteránov v Madison Square Garden.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu