Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Humanitárna katastrofa: Predávajú domy i pôdu, aby prežili

Valerie Amosová počas nedávnej návštevy v Somálsku
Valerie Amosová počas nedávnej návštevy v Somálsku

NEW YORK - Sucho, ktoré sužuje Somálsko, ohrozuje už 2,4 milióna ľudí a podvýživa núti čoraz väčší počet ľudí predávať majetok a utekať. Mnoho utečencov sa uchýlilo do susednej Kene. V tamojších táboroch potrebuje humanitárnu pomoc takmer 431 000 ľudí. Upozornila na to predstaviteľka OSN poverená humanitárnymi úlohami Valerie Amesová, ktorá začiatkom mesiaca obe krajiny navštívila.

"Somálsko je krajina, ktorá má najväčší počet ľudí bez domova na svete, a táto situácia sa kvôli suchu, ktoré ohrozuje celú krajinu, môže zmeniť v ešte oveľa väčšiu katastrofu," povedala Amesová v sídle OSN v New Yorku.

Na juhu Somálska v posledných šiestich mesiacoch pribúda podvyživených a 2,4 milióna ľudí, teda 32 percent zo 7,2 milióna obyvateľov, je v kríze a potrebuje naliehavú pomoc. "Rodiny predávajú svoj majetok, teda svoje domy a pôdu, aby prežili," dodala.

Časť obyvateľstva žije v oblastiach kontrolovaných ozbrojenými povstaleckými skupinami, čo situáciu ešte viac komplikuje.

"Svet musí stále venovať pozornosť tomu, čo sa deje v tejto časti sveta," povedala predstaviteľka OSN. "Musíme naďalej robiť všetko, aby sme pomohli najzraniteľnejším ľuďom v oboch krajinách."

Mimoriadne dôležité pre zlepšenie situácie v Somálsku je podľa Amesovej nájdenie politického riešenia. "Len tak umožníme ľudu v Somálsku žiť dôstojne a v mieri," dodala.

Somálsko je bez plne funkčnej vlády od roku 1991, kedy bol zvrhnutý režim vedený prezidentom Mohammedom Siadom Barrom a krajina sa od tej doby topí v nekonečných konfliktoch.



Valerie Amos v Somálsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu