Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za stalking expriateľky a ďalšie činy mu hrozí až 10 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BENEŠOV – Obeťou stalkingu mala byť jeho bývalá priateľka (51). Podozrivý údajne dlhodobo prenasledoval ženu na rôznych miestach, kde ju hrubo slovne urážal, vyhrážal (sa) zabitím a fyzicky napádal.

Muž z českého Benešova (38) je teraz vo väzbe a prokurátor rozhoduje o obžalobe. Okrem stalkingu sa podľa policajtov dopustil aj nebezpečného vyhrážania a lúpeže. Hrozí mu až desať rokov väzenia, informovala dnes policajná hovorkyňa Zuzana Stránská.

Podozrivý svoju bývalú priateľku vyhľadával najmä na trase medzi jej bydliskom a zamestnaním. "Zahŕňal ju nevyžiadanými darčekmi, opakovane ju kontaktoval prostredníctvom mobilného telefónu, čo u poškodenej vyvolalo zhoršenie psychického stavu. Do práce chodí s obavami a bojí sa vychádzať z domu," dodala hovorkyňa.

Prenasledovaná žena podľa policajtov musela ísť na lekárske ošetrenie najmenej v dvoch prípadoch, kedy ju agresor napadol.

Stalking alebo prenasledovanie či sliedenie je opakované a silnejúce obťažovanie. Prenasledovateľ svoju obeť "bombarduje" textovými správami, e-mailami, telefonátmi či nechcenými darčekmi. Psychológovia to označujú za psychoteror. Po čase sa páchateľ zameria na ničenie vecí svoje obete. Napríklad jej poškriabe auto.

Nakoniec nastupujú vyhrážky a fyzické výpady. Český právny poriadok ešte predvlani tento trestný čin nepoznal. Jeho zaradenie medzi kriminálnou delikty umožnila až novela trestného zákonníka platná od januára 2010. Čtk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu