Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Egypte po vlne nepokojov otvorili obchody aj banky

Rokovanie s viceprezidentom Umarom Sulajmánom
Rokovanie s viceprezidentom Umarom Sulajmánom (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najväčšia egyptská opozičná skupina Moslimské bratstvo sa dnes pripojila k rokovaniu o požiadavkách opozície s viceprezidentom Umarom Sulajmánom. Do prvého marcového týždňa má spoločný výbor právnikov pripraviť ústavnú zmenu, ktorá umožní usporiadať demokratické prezidentské voľby.

Osud prezidenta Husního Mubaraka, po ktorého okamžitom odstúpení opozícia volá dva týždne, zostáva otvorený. Sulajmán zároveň odmietol opozičný návrh na prevzatie prezidentského úradu.

Zatiaľ zakázané Moslimské bratstvo pôvodne dialóg odmietalo, kým Mubarak neodstúpi. Cez víkend názor zmenilo a rozhodlo sa k nemu pripojiť. Ústretovosť prejavila tiež Káhira, pretože v sobotu vládna Národná demokratická strana vymenila svoje vedenie, aj keď Mubarak zostal predsedom.

Egypťania cez víkend zostali na centrálnom káhirskom námestí a neprestávali volať po prezidentovom odchode. Dnes sa otvorili obchody aj banky a vlády vyzvali občanov, aby sa vrátili do práce. Burza ale má zostať podľa dnešných správ zatvorená najmenej do utorka.

O neistote, aká v Egypte panuje, svedčí sobotná správa americkej stanice Fox News, podľa ktorej Sulajmán vyviazol z pokusu o atentát. Káhira ju rozhodne poprela, ale americké zdroje ju jednoznačne nevyvrátili a tvrdia dokonca, že pri útoku zahynuli dvaja Sulajmánovi strážcovia.

Ďalšie znepokojenie vyvolal sobotňajší incident v severnom Egypte. Vzbĺkol tam plynovod dopravujúci plyn do Jordánska. Kvôli akcii, ktorú Egypt vydáva za sabotáž a pôvodne aj za teroristický útok, bude týždeň zavretý uzáver na potrubí, z ktorého je plyn distribuovaný do Izraela a do Jordánska. Väčšina účastníkov mníchovskej konferencie sa zhodla na tom, že Egypt musí zabezpečiť pokojný prechod k demokracii. Otázniky vzbudzuje postoj USA, ktoré sa nevyjadrili jasne k tomu, či stojí za opozičnou požiadavkou rýchleho Mubarakovho odstúpenia. Ministerka zahraničia Hillary Clintonová naznačila, že podporuje Sulajmánov dialóg s opozíciou, čo si Egypt vysvetlil ako súhlas s ponechaním Mubaraka v úrade do konca mandátu. Ešte väčší nesúhlas vzbudil sobotňajší výrok bývalého amerického veľvyslanca v Káhire Franka Wisner. Mubarak by vraj mal zostať v úrade a riadiť odovzdanie moci.

Muhamad Baradej, ktorý hovorí v mene mladej egyptskej opozície, povedal, že táto časť Egypťanov bude považovať za krok späť, ak USA budú chcieť, aby Egypt v prechodnom období viedol Mubarak alebo Sulajmán.

Vplyvné Moslimské bratstvo aj cez svoju účasť na rokovaniach označilo dnešné závery za nedostatočné a nereagujúce na väčšinu požiadaviek. Trvá na odstúpenie Mubaraka, na rozpustenie parlamentu, potrestanie tých, ktorí nesú zodpovednosť za násilnosti pri demonštráciách v uplynulých dvoch týždňoch, a na záruke práv pre demonštrujúcich.

Bratstvo je v Egypte ako politická strana zakázané, ale je trpené ako náboženská skupina. V roku 2005 obsadilo vo voľbách pätinu parlamentných kresiel. Presadzuje vytvorenie štátu podľa islamského práva, ale tvrdí, že je proti utláčaniu žien a nechce rušiť mierovú zmluvu s Izraelom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu