Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Severnom Egypte zaútočili na plynovod do Izraela

Z plynovodu šlahali plamene
Z plynovodu šlahali plamene

KÁHIRA - Zo severného Egypta je dnes hlásený útok na plynovod v oblasti neďaleko hranice s palestínskym pásmom Gazy. Informovala o tom s odvolaním sa na egyptskú štátnu televíziu agentúra Reuters.

Plynovodom je exportovaný egyptský plyn do susedného Izraela. Požiar, ktorý explózia vyvolala, uhasili po troch hodinách. Nikto sa k akcii, ktorú egyptská televízia označuje za teroristický útok, neprihlásil. Televízia Al-Džazíra naznačila, že by mohlo ísť o pokus severoegyptských beduínov poukázať na vlastnú ťaživú ekonomickú situáciu. Incident sa odohral v blízkosti mesta Aris ležiaceho pri Stredozemnom mori.

Pozdĺž tamojšieho pobrežia vedie podmorský plynovod, ktorý končí v izraelskom Aškelone. V určitých vzdialenostiach sú nad hladinou umiestnené šachty s kompresormi. Výbuch a požiar nastal v jednej z nich. Podľa Al-Džazíra plynovod sám nie je porušený, ale Egypt hlavný prívod plynu uzavrel a zisťuje mieru škôd. Egyptská televízia situáciu hodnotí ako "veľmi nebezpečnú", pretože explózie sa môžu šíriť plynovým potrubím ďalej. Aris leží asi 70 kilometrov od egyptskej hranice s pásmom Gazy. Egypt vyváža zemný plyn do Izraela a tiež do Jordánska.

Zo svojho severného pobrežia exportuje aj skvapalnený plyn. Spravodajská skupina SITE, ktorá monitoruje internetové stránky teroristických skupín vrátane Al-Kajdy, upozornila, že tieto skupiny vyzvali islamských radikálov v Egypte, aby využili súčasné protivládne nepokoje k útokom na plynovod vedúci do Izraela.

"Bratia, beduíni zo Sinaja, hrdinovia islamu, zaútočte železnou päsťou, pretože teraz máte príležitosť zastaviť dodávky Izraelčanom," citovala skupina SITE jednu z webových stránok. Beduínske kmene zo Sinajského polostrova sa dlhodobo sťažujú na to, že sa centrálna vláda nezaoberá ich problémami.

Armáda medzi nimi vykonáva raziu po každom teroristickom útoku a urobila tak aj po teroristických akciách v sinajských turistických oblastiach v rokoch 2004 a 2006. Beduíni na plynovod útočili v čase nového napätia s Káhirou vlani v júli.

Egypt je už druhý týždeň dejiskom protivládnych demonštrácií. Ich účastníci chceli donútiť prezidenta Husního Mubaraka odstúpiť, ale Mubarak zostal v úrade aj po veľkej piatkovej demonštrácii. Konala sa v Káhire, v Alexandrii, Aris a ďalších mestách. Viceprezident Umar Sulajmán má dnes pokračovať v rokovaniach so zástupcami politických strán. Nie je zatiaľ jasné, či na to opozícia pristúpi, pretože tá žiada odstúpenie aj novovymenovanej vlády Mubaraka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu