Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Demonštrácie v Egypte si vyžiadali zatiaľ 300 obetí

Protivládne demonštrácie v Káhire Zobraziť galériu (5)
Protivládne demonštrácie v Káhire (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Aj napriek zákazu nočného vychádzania pokračovali v noci na dnešok v egyptskej metropole Káhire a v druhom najväčšom meste Alexandrii demonštrácie tisícok ľudí za odstúpenie egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Protesty prebiehajú podľa agentúry DPA z väčšej časti v pokoji, väčšie incidenty neboli hlásené. Len na káhirskom námestí Tahrir zrejme vojaci vystrelili niekoľkokrát do vzduchu, ako dnes skoro ráno informovala televízia Al-Džazíra.

Demonštranti vyhlasujú, že svoje protesty neukončia, kým bude Mubarak zotrvávať vo svojom úrade. Okrem jeho abdikácie žiadajú okrem iného aj rozpustenie parlamentu, okamžité zrušenie desiatky rokov trvajúceho výnimočného stavu a vytvorenie dočasnej vlády národnej jednoty.

Americký prezident Barack Obama v piatok vyjadril názor, že násilie v Egypte je porušením ľudských práv a medzinárodných noriem. Útoky na novinárov, pracovníkov humanitárnych organizácií a mierumilovných demonštrantmi označil za neprijateľné. Podľa neho má v krajine okamžite nastať proces výmeny moci, informovali agentúry.

Aj zástupcovia Nemecka, Francúzska a ďalších európskych krajín opakovane vyzvali egyptské úrady, aby lepšie chránili zahraničných novinárov, ktorí sa v predchádzajúcich dňoch stali terčom série útokov. Problémy predstaviteľov médií ale pokračovali aj v piatok. Miestni bojovníci okrem iného napadli šesť českých novinárov. Prvou smrteľnou obeťou egyptských nepokojov z radov novinárov sa stal miestny fotoreportér, ktorý pred štyrmi dňami utrpel strelné zranenie.

Egyptské úrady v piatok večer skrátili zákaz nočného vychádzania o tri hodiny. Pre budúce dni teda toto obmedzenie platí od 19.00 do 6.00 hod miestneho času (18:00 až 05:00 hod SEČ). Protivládne manifestácie v Egypte začali pred 12 dňami. Násilie, ktoré ich sprevádzajú, si za celú dobu vyžiadalo okolo 300 mŕtvych a 5000 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu