Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dievčatko (2) s polovicou mozgu sa učí chodiť!

Katie pri operácii odstránili časť mozgu Zobraziť galériu (4)
Katie pri operácii odstránili časť mozgu

LONDÝN/BRATISLAVA - Katie Verdecchia trpí aicardi syndrómom - dedičným neurologickým ochorením, ktoré má za následok neschopnosť prepojenia oboch strán mozgu. Dievča mávalo 50 záchvatov denne, až kým nepodstúpilo riskantnú operáciu, pri ktorej mu polovicu mozgu odstránili. Svojich rodičov dnes teší tým, že sa učí chodiť.

Syndróm zvyčajne postihuje mozog ako celok, ale u Katie bolo poškodenie sústredené na pravej strane. Jej rodičia Maryalicia a Brian dovolili lekárom vykonať radikálne odstránenie po tom, čo im povedali, že tak by Katie mala vyššiu šancu na normálny život. Podľa matky nemali veľmi na výber, hoci rozhodnutie sa robilo ťažko.

Len dva a pol týždňa po operácii už robí Katie prvé kroky. "Je na tom dobre, je zdravšia a šťastnejšia," priznáva Maryalicia. Je dokonca možné, že sa naučí hovoriť.

"Deti s aicardi-syndrómom majú všeobecne problémy s rečou. V tomto prípade zostala ľavá strana mozgu, ktorá má na starosti rečové centrum. Jediné, čo môžeme urobiť, je čakať a uvidíme, ako sa to vyvinie," uviedol neurochirug.

"Snažíme sa, aby sme na ňu nekládli žiadne požiadavky. Chceme sa len tešiť," povedala Maryalicia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu