Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Berlusconiho už majú po krk, Talianky chcú jeho odchod

Premiér Talianska Silvio Berlusconi
Premiér Talianska Silvio Berlusconi

RÍM - Už stotisíc žien sa za pár dní pripojilo k petícii za odstúpenie talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho (74), zapleteného do celého radu sexuálnych afér.

Výzvu iniciovala skupina talianskych profesoriek, političiek a novinárok, ktoré navyše chcú na podporu svojej požiadavky zvolať na 13. februára do všetkých väčších talianskych miest demonštrácii ženských spolkov. Informovala o tom dnes agentúra APA.

Berlusconiho vyšetrujú pre podozrenie zo zneužitia svojho úradu a podpory prostitúcie. Premiér však akákoľvek obvineniam v tomto smere odmieta a tvrdí, že ide o politicky motivované obvinenia.

"Taliansko chce získať späť svoju dôstojnosť. Protestuje proti vládnej elite, ktorá porušuje všetky pravidlá. Talianske ženy sa cítia byť týmto ministerským predsedom urážané," zdôraznili podľa APA iniciátorky vo zverejnenom texte.

Berlusconi čelí už niekoľko mesiacov kritike kvôli svojmu údajnému vzťahu s mladými ženami a prostitútkami. Prokuratúra v týchto dňoch preveruje premiéra kvôli afére, ktorá sa týka mladistvej marockej dievčine zvanej Ruby. Berlusconi mohol podľa obžaloby zneužiť svoju právomoc, aby zahladil údajná stretnutia s týmto dievčaťom. Údajne vyvíjal neprimeraný nátlak na policajtov, aby Ruby prepustili, keď ju zadržali kvôli obvineniam z krádeže. Premiér všetku vinu popiera.

V minulosti Berlusconi čelil mnohým súdnym konaniam súvisiacim najmä s jeho obchodnými záujmami. Doteraz ho vždy oslobodili alebo zbavili obvinenia, pretože prípad bol už premlčaný alebo ako premiér využil imunitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu