Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z pokazeného tankera uniklo pri Sardínii 18 000 litrov ropy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

RÍM - Približne 18.000 litrov ropy uniklo v dôsledku technickej poruchy na jednom tankeri do vôd v blízkosti Porto Torres na severnom pobreží stredomorského talianskeho ostrova Sardínia.

Morské prúdenie zavlieklo ropnú škvrnu na pobrežie, čo sa prejavilo v dĺžke niekoľkých kilometrov. Ropa znečistila pláže s bielym pieskom a charakteristickou krištáľovo čistou vodou medzi Santa Teresa di Gallura a Aglientu na Costa Smeralda, označované za "Karibik Európy". V oblasti uhynuli masy rýb, ochranári navyše museli pomáhať množstvu znečistených operencov.

Nemecký koncern Eon, ktorý využíva ropu na prevádzku svojej elektrárne v tomto regióne, ubezpečil, že uhradí náklady spojené s obnovou oblasti. Poškodené obce však požadujú od nemeckej firmy vysoké odškodné za ujmy na životnom prostredí. Zodpovedným orgánom sa podarilo i za pomoci odborníkov z Eonu zabrániť vniknutiu ropy do známej chránenej oblasti výskytu veľrýb v okolí ostrova Asinara.

Prokuratúra v Sassari už začala s vyšetrovaním pozadia incidentu. Talianska ministerka životného prostredia Stefania Prestigiacomo označila elektráreň Eonu za "nebezpečenstvo pre celé okolie". Súčasne však podčiarkla, že sa 80 percent uniknutej ropy podarilo už zozbierať. Ochranári vyzývajú na likvidáciu podobných energetických zariadení na Sardínii a hľadaní ekologicky menej nebezpečných foriem získavania energie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu