Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zostali vo vraku s kyselinou, šanca na záchranu mizne

Loď sa pokúšajú stabilizovať
Loď sa pokúšajú stabilizovať

BERLÍN - Nádej, že dvoch nezvestných členov posádky prevráteného tankera na Rýne nájdu živých, je minimálna. Pátranie po Čechovi a Nemcovi z plavidla, ktoré prepravovalo 2400 ton kyseliny sírovej, však od rána stále pokračuje.

Vrak neďaleko Wiesbadenu blokuje lodnú dopravu na Rýne a jeho vyslobodzovanie z rozvodnenej rieky môže trvať niekoľko dní. Podľa agentúry DPA ho experti zatiaľ zaisťujú pred ďalšou povodňovou vlnou.

"Nádej mizne s každou hodinou," povedal dnes ráno hovorca miestneho okresu Uwe Gilberg-Rindsfüsser. Pátranie podľa neho začalo hneď po rozvidnení. Záchranári už vo štvrtok uviedli, že ak by niektorý mal šancu na prežitie, bolo by to vo vzduchovej bubline vnútri lode. Nádej je však malá už kvôli nízkej teplote vody.

Od rána sa experti radia, ako vyslobodiť 110 metrov dlhý kolos. "Stále nie je jasné, ako dlho potrvajú vyslobodzovacie práce, ale mohlo by to byť niekoľko dní, pretože musia priviezť plávajúce žeriavy," citovala agentúra Reuters hovorcu úradu pre vnútrozemskú plavbu.

Lodnú dopravu na Rýne zastavili kvôli stúpajúcej hladine v dôsledku dažďov. Silný prúd komplikuje aj prácu vyslobodzovacích tímov. V rieke preteká okolo 4500 kubických metrov za sekundu namiesto obvyklých 1500 kubíkov. Nemeckým veľtokom sa navyše šíri nová povodňová vlna, pred ktorou chcú experti plavidlo počas najbližších hodín stabilizovať. Loď už pripútali k brehu oceľovými lanami. Hladina Rýna má podľa DPA počas víkendu stúpnuť o ďalší meter.

Tanker stroskotal z doteraz nevyjasnených príčin vo štvrtok skoro ráno pri meste Sankt Goarshausen. Dvoch zo štyroch členov posádky, ktorú tvorili traja Nemci a Čech, sa podarilo zachrániť.

Kyselina sírová do rieky podľa doterajších poznatkov neunikla. Podľa agentúry Reuters ide o plavidlo moderného typu so zdvojeným trupom. Nehoda sa stala v blízkosti mytologického útesu Loreley, pomenovaného podľa víly, ktorá svojím spevom podľa povesti vábi lodivodov do záhuby. V úzkom úseku rieky je obzvlášť silný prúd a skaly pod vodou, čo býva príčinou mnohých nehôd. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu