Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ulice zaplavila ropa a explodovala, 27 obetí

Zranenia utrpelo najmenej 52 ľudí
Zranenia utrpelo najmenej 52 ľudí

MEXIKO - Dvadsaťsedem ľudí včera zahynulo pri explózii ropovodu spoločnosti Pemex v strednom Mexiku. Ďalších 52 osôb sa zranilo. informovali agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje. Výbuch podľa vyšetrovateľov zrejme spôsobila krádež ropy. Miesto nešťastia nie je blízko veľkej rafinérie ani dopravných zariadení.

Výbuch nastal okolo 13:00 SEČ v obci San Martín Texmelucan ležiace v štáte Puebla asi 75 kilometrov východne od mexickej metropoly. Minister vnútra mexického štátu Puebla Valentín Meneses uviedol, že explózia poškodila viac ako 115 domov. Úrady odhadujú, že dosah účinkov explózie bol asi päť kilometrov.

"Niekoľko ulíc zaplavila ropa. Videli sme ohnivú rieku," popísal situáciu Meneses. Výbuch podľa neho pravdepodobne spôsobila krádež "čierneho zlata" z ropovodu. Na záberoch, ktoré vysielala miestna televízia, bol vidieť obrovský čierny mrak stúpajúci nad miestom explózie a ľudí vybiehajúcich z domov a hľadajúci úkryt.

Ďalšie zábery ukázali dokonané dielo skazy, vo vyhorelom meste sa týčia sčernané domy, obchody aj stromy. Oblasť sa ocitla bez dodávok vody a elektriny. Oheň bol však podľa údajov firmy Pemex už krátko po výbuchu pod kontrolou, napísala agentúra Reuters.

Firma Pemex podľa Reuters uviedla, že krádeže paliva z jej ropovodov sa množstvom vymykajú kontrole, prichádza údajne asi o desať percent svojej celkovej produkcie. Firma odhaduje, že každý rok mu zlodeji spôsobia škodu v hodnote miliónov dolárov.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu