Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rozprávková svadba: Prvý bozk netrval ani sekundu!

Nečakané: Novomanželský bozk netrval ani sekundu! Zobraziť galériu (50)
Nečakané: Novomanželský bozk netrval ani sekundu!

LONDÝN/BRATISLAVA - Slávnostný banket, ktorý nasleduje, už zostáva pred verejnosťou utajený. Po ňom príde na rad party v korunovačnej sále, ktorú pre mladomanželov zorganizovali ich svedkovia princ Harry a Kateina sestra Pippa. Davy ľudí pomaly odchádzajú spred Buckinghamského paláca. Polícia však musí stotisíce ľudí usmerniť a navigovať mimo centra mesta. Narušovateľov slávnostného dňa sa napokon podarilo dostať pod kontrolou. Muži zákona tak zvládli generálku pred nadchádzajúcou letnou olympiádou, ktorá Londýn čaká v roku 2012.




16:30 Novomanželia vyrazili do ulíc Londýna na vyzdobenom aute Aston Martin Volante, ktoré im požičal Williamov otec princ Charles. Jazda na športiaku vyrobenom v roku 1969 bola prekvapením aj pre Kate, ktorá netušila, čo pre ňu vymyslel jej manžel.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)
13:30 Nadšenci sa rýchlo presúvajú pred Buckinghamský palác, kde sa na známom balkóne už onedlho objavia mladomanželia a prvý raz spoločne zamávajú. Očakáva sa aj tradičný prvý novomanželský bozk, na ktorý všetci netrpezlivo čakajú.

13:27 Mladomanželia vystúpili z koča, Kate mala drobné problémy s vlečkou. Spoločne vchádzajú do Buckinghamského paláca.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

13:17
William na chvíľu drží Kate za ruku. Pri prísnych pravidlách, ktoré dvor dodržiava, to nebýva zvykom.

13:11 Mladomanželia v otvorenom koči mávajú nadšenému davu. Počasie sa nakoniec umúdrilo a cestu do Buckinghamského paláca nepokazil ani dážď. Kone, ktoré koč ťahajú, dostali meno Catherine a William.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)
13:08 Opäť sa rozozvučali zvony a pred opátstvo prichádza prekrásny koč z roku 1902. Princ William si nasadzuje biele rukavice, berie Kate kytičku, no svojej manželke nastúpiť nepomáha.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

13:03 Fanfáry ohlasujú príchod princa Williama a jeho manželky. Tí sa najprv poklonili kráľovnej Alžbete II. a presúvajú sa po červenom koberci von z chrámu.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

12:54 Mladomanželia v hrobke sv. Eduarda podpisujú svadobné dokumenty.

12:51 Chrámom znejú slávnostné fanfáry. Prítomní spievajú britskú hymnu God save the Queen.

Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

12:23 Brat Kate Middleton James má slávnostný prejav.

12:19 Kňaz: Čo Boh spojil, nech človek nerozdelí... Vyhlasujem vás za manželov.

12:18
Po svadobnom sľube si vymieňajú prstienky. Williamovi sa však nedarí nastoknúť prsteň na prstenník svojej nastávajúcej. Obrúčku Kate Middleton vyrobilo klenotníctvo Wartski z waleského zlata.

Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)


12:16 William a Kate si povedali áno.

12:09 Princ sa otočil o niečo skôr a svojej nastávajúcej pošepkal: Si prekrásna!

12:08 Princ William prvý raz uvidel svoju nastávajúcu. Jeho široký úsmev prezrádza nadšenie.

12:04 Diadém, ktorý má na hlave, jej dnes ráno doviezli od kráľovnej Alžbety II. do hotela Goring. Bol vyhotovený v roku 1936 pre kráľovnú matku mesiace predtým, ako sa rozhodla vydať. Kate sa nechala počuť, že je veľmi nervózna. Cesta k oltáru totiž trvá 4 minúty.

12:00 S úderom dvanástej hodiny Kate vystupuje z auta. Jej svedkyňa sestra Pippa drží 2,7 metra dlhú vlečku, ktorá ani zďaleka nie je taká dlhá ako tá, ktorú mala počas svadby v roku 1981 lady Diana (až 7,62 metra). Šaty navrhla Sarah Burton.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

11:56 Kateina sestra Pippa spolu s malými deťmi členov kráľovskej rodiny vchádza celá v bielom do opátstva.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

11:49 Kráľovná Alžbeta II. dorazila do opátstva. Povráva sa, že ak drží kabelku v ľavej ruke, cíti sa dobre. Našťastie je to dnes práve tak.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

11:44 Princ Charles a Camilla prichádzajú do opátstva. Charles salutuje nadšencom.

11:43 Sesternice princa Williama Beatrice a Eugenie z Yorku vystupujú z limuzíny. Hlavy im zdobia naozaj pôsobivé klobúky.



11:41 Kráľovná Alžbeta II. spolu s vojvodom z Edinburghu odchádzajú z Buckinghamského paláca. V citrónovožltom kostýme je kráľovná nepriehľadnuteľná.

11:36 Odchod princa z Walesu a vojvodkyne z Cornwallu z Clarence House.

11:32 Kateina mama Carole vchádza do opátstva v strieborných šatách od obľúbenej návrhárky zosnulej lady Diany - Catherine Walker.

11:29 Buckinghamský palác opustili členovia kráľovskej rodiny v mikrobusoch (okrem najbližších členov rodiny). Dôvodom, prečo sa nevezú v limuzínach, má byť šetrenie životného prostredia.

11:25 Nevestina mama Carole a brat James Middletonovci odchádzajú z hotela Goring, kde Kate trávi posledné minúty pred svadbou.

11:18 Zvony sa rozozvučali. Princovia vchádzajú do opátstva v dobrej nálade a s úsmevom na tvári.

Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

11:13 Limuzína s princom Williamom a Harrym prechádza ulicou The Mall. Princovia mávajú nadšenému davu. Princ William sa bude ženiť v červenej uniforme írskej národnej gardy.

11:03 Po červenom koberci vchádza do chrámu premiér David Cameron s manželkou a ďalší politici, guvernéri, diplomati. Predseda britskej vlády sa so svojou ženou držia za ruky.

10:47 Spevák Elton John so svojím partnerom prichádzajú do Westminsterského opátstva a zdravia divákov.

10:29 Brat lady Diany Earl Spencer prichádza do opátstva. Svoje miesto si hľadá už aj Rowan Atkinson (Mr. Bean).

10:17 Do opátstva vchádzajú manželia Beckhamovci. Victoria má čierne voľnejšie šaty, ktoré jej zakrývajú tehotenské bruško. Farba jej šiat by sa dala považovať za faux-pas. Victoria je však považovaná za módnu ikonu, takže tento jej prešľap sa jej zrejme prepečie.


10:10 Westminsterské opátstvo sa zapĺňa hosťami, medzi dámami dominujú svetlé pastelové farby. Uličku v chráme lemuje alej javorov, ktorá má symbolizovať skromnosť.
Rozprávková svadba: Prvý bozk
Zobraziť galériu (50)

10:04 Pred Buckinghamským palácom prešla čierna luxusná limuzína Rolls Royce, ktorá Kate odvezie na obrad do Westminsterského opátstva z hotela Goring.

9:35 Kate a William po obrade odídu z Westminsterského opátstva v rovnakom kočiari, v ktorom sa viezli aj princ Charles a lady Diana v deň ich svadby 29. júna 1981.

9:15 Prví z 1900 pozvaných hostí prichádzajú cez severnú bránu Westminsterského opátstva a usádzajú sa v chráme. Hostia budú sedieť pomiešane. Chcelo sa tak predísť nepríjemnostiam kvôli rodinným príslušníkom zosnulej Diany, ktorí odmietli sedieť na strane kráľovskej rodiny.

9:00 Williamovi a Kate pridelili oficiálne tituly. Kancelária britskej kráľovnej oznámila, že princ William bude oslovovaný Jeho kráľovská výsosť Vojvoda z Cambridge, Kate Middleton Jej kráľovská výsosť Vojvodkyňa z Cambridge.

8:10 Noc bola chladná. Nadšenci, ktorí kvôli najlepším miestam stanovali na uliciach, postupne povyliezali zo stanov a postavili sa do dlhých radov na horúcu kávu.

21:00 Princ William prišiel medzi davy ľudí neďaleko Buckinghamského paláca, aby ich pozdravil a poďakoval sa za podporu. Informoval sa aj o bezpečnosti počas svadby.

Dlho očakávaná a mesiace plánovaná kráľovská svadba konečne prišla. Deň D pre princa Williama (28) a Kate Middleton (29) majú sledovať až dve miliardy ľudí po celom svete, priamo v uliciach Londýna až pol milióna nadšencov.

S tým súvisia aj mimoriadne bezpečnostné opatrenia britskej polície. V centre hlavného mesta Británie je nasadených 5000 policajtov, 35 policajných psov na vyhľadávanie bômb, ostreľovači, policajti v uniformách ako aj v civile zamiešaní v dave. Hrozba teroristického útoku je väčšia ako kedykoľvek predtým.

Väčšinu priaznivcov mladého páru, ktorí kvôli svadbe stanovali na mieste už niekoľko dní predtým, však zaujíma iné. Aké šaty si napokon oblečie nevesta? Vydrží počasie a nezačne pršať? Dajú si novomanželia pred zrakmi miliónov divákov vášnivý bozk? Prinášame vám online prenos toho najdôležitejšieho z kráľovskej svadby, ktorá sa začne s úderom dvanástej hodiny (SEČ) vo Westminsterskom opátstve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu