Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo Fukušime uniklo 15 ton rádioaktívnej vody

Fukušima Zobraziť galériu (2)
Fukušima

TOKIO - Tony rádioaktívnej vody unikli do pôdy z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú poškodilo zemetrasenie a cunami z 11. marca. Uviedla to dnes japonská organizácia pre nukleárnu a priemyselnú bezpečnosť, ktorú citovala agentúra Reuters.

Podľa správy spomínanej organizácie vytieklo asi 15 ton vody zamorenej nízkou úrovňou radiácie z nádrže elektrárne, ktorá sa nachádza na tichomorskom pobreží asi 240 kilometrov severne od Tokia.

Firma TEPCO, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne, oznámila, že naďalej vyšetruje príčinu úniku, ktorý bol odhalený dnes okolo poludnia miestneho času a ktorý sa už podarilo zastaviť.

V nádržiach elektrárne sa nahromadilo obrovské množstvo vody s rôznou úrovňou radiácie potom, čo bola táto voda použitá k ochladzovaniu reaktorov zničených havárií pôvodných chladiacich systémov po marcovej prírodnej katastrofe. TEPCO sa snaží rádioaktívnu vodu dekontaminovať, aby mohla byť znovu použitá na ochladzovanie reaktorov, tento proces ale narazil na technické problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu