Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vo Fukušime vládol po katastrofe obrovský chaos

Pracovníci elektrárne Fukušima
Pracovníci elektrárne Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Nová správa o havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú v marci zničilo zemetrasenie a vlna cunami, odhalila, že zariadenie nebolo na katastrofu vôbec pripravené.

Zamestnanci elektrárne museli priniesť ochranné pomôcky a manuál pre mimoriadne udalosti z iných budov a vypožičať si vybavenie od dodávateľa, uviedla dnes agentúra AP.

Správa, ktorú vydal prevádzkovateľ nukleárneho zariadenia spoločnosť TEPCO v sobotu, je založená na rozhovoroch so zamestnancami a na vyhodnotených záznamoch z elektrárne. Dokument vypovedá o chaose uprostred zúfalej a nakoniec neúspešnej bitky na záchranu elektrárne. Tiež ukazuje, že pracovníci sa obávali vystavenia radiácii a zápasili s neznalosťou vybavenia.

Zemetrasenie a cunami 11. marca elektráreň zničilo a vyradilo kľúčové chladiace systémy. Väčšina palivových tyčí sa v troch reaktoroch elektrárne roztopila už v prvých niekoľkých dňoch po havárii.

Správa odhalila nedostatočné prípravy na podobnú haváriu, hoci zamestnanci podľa TEPCO len týždeň pred katastrofou podstúpili bezpečnostný výcvik a "každý bol oboznámený s núdzovými východmi".

Dve hodiny po zemetrasení vysadil chladiaci systém v reaktore číslo jedna, operátori sa preto snažili do rozvodov čerpať čistú vodu pomocou požiarnej pumpy, ale tá bola rozbitá.

Do elektrárne sa nemohlo dostať hasičské auto, pretože cunami vrhlo na príjazdovú cestu obrovský zásobník. Pracovníci ale až po niekoľkých hodinách zničili elektricky ovládanú vstupnú bránu, aby sa vozidlo mohlo do areálu dostať. Až skoro ráno začala do reaktora prúdiť voda, v tej dobe už ale v jadre došlo k taveniu. Nakoniec došla čistá voda a na chladenie sa musela použiť morská. To znamenalo zničenie reaktora.

Ďalší zamestnanci mali za úlohu znížiť tlak v reaktore, teda železobetónovej ochrannej nádobe reaktora, aby zabránili explózii. Najskôr si ale museli obstarať manuál, ktorý nebol v kontrolnej miestnosti, ale v oddelenej kancelárskej budove.

Na aktivovanie pneumatickej časti ventilov si museli operátori požičať kompresor. Tí, ktorí sa vydali do blízkosti reaktora kvôli odvzdušneniu, museli získať ochranné odevy z krízového centra, ktoré sa nachádza päť kilometrov od elektrárne.

Trvalo celkom jednu hodinu, kým sa podarilo získať zásobníky vzduchu, kombinézy a tvárové masky a kým sa prví pracovníci dostali k budove reaktora. Na úlohách potom pracovali tri dvojčlenné smeny, aby sa minimalizovalo riziko ožiarenia.

Narastajúca úroveň radiácie navyše prácu prerušila. Druhé družstvo sa muselo stiahnuť, pretože radiácia napoludnie takmer presiahla limity. Prešlo sa preto na diaľkové ovládanie, ktoré ale nebolo toľko efektívne ako priama obsluha na mieste.

Elektráreň si tiež podľa správy musela požičiavať batérie a kabeláž od subdodávateľov, aby sprevádzkovala záložné meracie systémy.

Vládna správa, ktorú zverejnenili tento mesiac, odhalila, že škody a úniky radiácie boli väčšie, než sa pôvodne predpokladalo, a že palivové tyče v trojici reaktorov sa pravdepodobne pretavily cez samotné jadro a vnútorný obal.

TEPCO a vláda sa teraz usilujú o "stabilizáciu a studené vypnutie" reaktorov do januára budúceho roku. Podľa niektorých expertov je ale ich plán príliš optimistický, pretože vysoká radiácia, kontaminovaná voda, trosky a ďalšie prekážky už spôsobili oneskorenie.

Dnes TEPCO otvorila dvere do bloku reaktora číslo dva, aby umožnila inštaláciu chladiaceho systému a zariadenia, ktoré majú predísť ďalším explóziám. Operátori tam vstúpili aj skôr, išlo ale len o krátke návštevy. Podobné kroky už TEPCO urobila v prvom reaktorovom bloku.

Problémom naďalej zostáva rádioaktívna voda, ktorá sa v elektrárni hromadí. Teraz je jej cez 100 tisíc ton. Zamestnanci sa pokúšajú opäť sprevádzkovať dôležitý dekontaminačný systém, ktorý bol v sobotu vyradený len niekoľko hodín po zapojení, keď nečakane rýchlo dosiahol radiačného limitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu