Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prezident Globsecu: Naď je pre mňa garanciou zachovania euroatlantickej orientácie krajiny

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prezident mimovládnej organizácie Globsec Róbert Vass víta nomináciu Jaroslava Naďa (OĽaNO) na ministra obrany. V reakcii uviedol, že Naď je preňho garanciou zachovania euroatlantickej orientácie krajiny.

„Nominácia Jaroslava Naďa na ministra obrany ma veľmi potešila, pretože sa jedná o vynikajúceho odborníka na obranu, ktorý sa bezpečnostným a obranným témam venuje celú svoju profesionálnu kariéru. Má nespochybniteľné skúsenosti, odborné znalosti a výborné kontakty doma i v zahraničí," uviedol Vass.

Jednou z priorít, ktorým by sa mal podľa Vassa nový minister venovať, je demonštrovanie jednoznačného vzťahu k spojencom a aliančným záväzkom konkrétnymi činmi. "Vo svetle krízy, ktorá bude mať bezprecedentné dopady na slovenskú ekonomiku, vidím ako prioritu podporu domáceho obranného priemyslu," načrtol ďalej.

Ďalšou prioritou by malo byť prijatie bezpečnostnej stratégie, ale aj aktualizácia obranno-strategických materiálov, ktorá bude reagovať na aktuálne a budúce hrozby, napríklad hybridné, a tiež pripravovať krajinu na podobný stav, ako je súčasná pandémia nového koronavírusu.

Ministerstvo obrany sa podľa Vassa musí tiež pripraviť na situácie, ktoré do oblasti bezpečnosti a obrany prinášajú nové technológie. Myslí si tiež, že by sa mal prijať "realistický plán modernizácie armády", ktorý musí pokračovať aj napriek obmedzeniam spojenými s aktuálnou pandémiou. Rezort potrebuje podľa Vassa i revitalizáciu ľudských zdrojov. Jaroslav Naď pôsobil v Globsecu v rokoch 2014 až 2015 ako zástupca riaditeľa.

Viac o téme: Minister obranyBratislavaSlovenskoOĽaNOGlobsecRóbert VassJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu