Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Šéf vojenských tajných Ján Balciar sa vzdal svojej funkcie

Ján Balciar Zobraziť galériu (2)
Ján Balciar (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar sa vzdal svojej funkcie. Informuje o tom denník Sme. V relácii Rozhovory Zuzany Kovačič Hanzelovej to potvrdil nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Pán Balciar mi v sobotu 21. marca oznámil, že je už unavený a k 31. marcu končí vo funkcii,“ uviedol Naď. Kto Balciara nahradí, zatiaľ prezradiť nechcel. „Bude to odborník, ktorý momentálne nepracuje v rezorte,“ uviedol nový minister obrany. V minulosti musel Balciar napríklad vysvetľovať podozrivý nárast jeho majetku.

Vojenské spravodajstvo je samostatná tajná služba, ktorá patrí pod rezort obrany. Jej úlohou je zbieranie a vyhodnocovanie informácií dôležitých na zabezpečenie obranyschopnosti štátu. Balciar bol šéfom Vojenského spravodajstva od apríla 2016. Vo funkcii vtedy vystriedal Ľubomíra Skuhru.

Balciarov majetok je v poriadku

Majetkové pomery šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara sú podľa NAKA v poriadku. Informáciu poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková. V stanovisku NAKA sa podľa vojenského spravodajstva uvádza, že Balciar a jeho manželka zarobili v preverovanom období dosť na to, aby si mohli dovoliť rozsiahly majetok. Šéf vojenských tajných má podľa portálu Aktuality.sk viacero nehnuteľností, okrem iného napríklad 15 apartmánov na Táloch.

Vpravo odchádzajúci minister obrany
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

„Preverovaním majetkových pomerov Jána Balciara a jeho manželky bolo preukázané, že medializované informácie o možnej trestnej činnosti tejto osoby v súvislosti s jeho majetkom sa nezakladajú na pravde. Vyhodnotením listinných podkladov a policajným preverovaním bolo preukázané, že príjmy Jána Balciara a jeho manželky v skúmanom období prevyšovali hodnotu nadobudnutého majetku,“ cituje vojenské spravodajstvo z informácií NAKA.

Polícia informácie ani nepotvrdila, ani nevyvrátila. „Polícia podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku o stave a priebehu konania neinformuje. Konanie podľa tohto zákona totiž v podmienkach polície nie je verejným. Ide o mimotrestný právny predpis, preto naň informácie týkajúce sa ním predvídaných postupov nemožno vzťahovať ustanovenie Trestného poriadku o poskytovaní informácií verejnosti o činnosti orgánov činných v trestnom konaní prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov,“ odpovedal hovorca polície Michal Slivka. Balciarove majetky boli v minulosti témou viacerých zasadnutí brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR.

NAKA preverovala aj Naďa, obvinenie zrušili

Súčasnému ministrovi obrany opozičného hnutia OĽaNO Jaroslavovi Naďovi zrušila polícia obvinenie pre ohrozenie utajovaných skutočností. „Počas úkonov po vznesení obvinenia upravil hlavný svedok svoju výpoveď. Tým eliminoval úmysel zavinenia,“ napísala polícia.

Naď čelil obvineniu z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti súvisiacej s kauzou Skripaľ, teda otravou agenta Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve. Svoje obvinenie Naď spájal s kritikou majetkových pomerov šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Viac o téme: OĽaNOJaroslav NaďJán BalciarVojenské spravodajstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu