Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na bratislavskom letisku má pristáť čínske lietadlo, ktoré Viedeň odmietla: Pellegrini reaguje

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na letisku v Bratislave by malo pristáť čínske lietadlo, ktoré predtým odmietla Viedeň. Ide o nákladné lietadlo, ktoré by malo na Slovensku vyzdvihnúť humanitárnu pomoc. Informoval na brífingu pred rokovaním vlády SR premiér Peter Pellegrini s tým, že lietadlo môže u nás pristáť len vtedy, ak posádka ostane na palube.

Čínske lietadlo, ktoré by malo na Slovensku vyzdvihnúť humanitárnu pomoc, môže pristáť na letisku v Bratislave pod podmienkou, že posádka neopustí palubu lietadla. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Ak posádka bude súhlasiť, že prenocuje a ten povinný oddych absolvuje priamo vo svojom lietadle, tak povolenie na pristátie dostanú," priblížil premiér. Takéto odporúčanie dostalo od vlády aj ministerstvo dopravy, ktoré môže vydať povolenie. Podmienkou podľa Pellegriniho bude tiež to, aby bolo lietadlo odstavené v časti letiska, kde bude plne pod kontrolou. Zároveň by malo byť garantované, že tí, ktorí budú s lietadlom v kontakte, budú vybavení všetkými ochrannými prostriedkami.

Rozhodujúca bude bezpečnosť, uviedol predtým Pellegrini

Premiér Peter Pellegrini na brífingu pred zasadnutím vlády SR uviedol, že "ide o nákladné lietadlo, ktoré by malo na Slovensku na letisku v Bratislave vyzdvihnúť humanitárnu pomoc, ktorú poskladali dokopy niektoré firmy, ktoré sú aj slovenské a pôsobia aj v Číne," uviedol Pellegrini s tým, že niekoľko ton tejto pomoci by sa malo odviezť späť do Pekingu. Pristátie tohto lietadla ale už predtým odmietli vo Viedni.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pre Pellegriniho však bude rozhodujúca bezpečnosť občanov Slovenskej republiky. Dodal, že "chce dnes spolu s hlavným hygienikom rokovať, či vedia spolu s letiskom pripraviť taký spôsob vybavenia lietadla, aby lietadlo bolo nejakým spôsobom odizolované od iných častí letiska, aby ľudia, ktorí prídu do kontaktu s posádkou alebo so samotným lietadlom, mali všetky ochranné pomôcky a nedošlo k nejakému ohrozeniu života." Ako na záver dodal, nebolo by podľa neho "spravodlivé a fér, aby sme bránili odviezť humanitárnu pomoc do Číny."

Ďalšie informácie od rezortu dopravy

Rezort dopravy priblížil, že podľa čínskeho leteckého dopravcu ide o humanitárnu pomoc pre Čínsku ľudovú republiku, pričom odosielateľom je slovenské združenie firiem, ktoré boli požiadané miestnou vládou mesta Cangzhou (7,5 milióna obyvateľov) o pomoc pri zabezpečení zdravotníckeho materiálu v boji proti koronavírusu.

Let lietadla je naplánovaný tak, že by malo priletieť z Číny, naložiť náklad v Bratislave a odletieť do Číny. Ministerstvo dopravy posúdilo žiadosť o udelenie povolenia, vyzvalo čínskeho leteckého dopravcu, aby doplnil chýbajúce dokumenty a informovalo aj útvar vedúceho hygienika rezortu aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Posádka letu bude mať podľa MDV odpočinok v Bratislave, keďže z Bratislavy poletí rovnaká posádka, ako tá, ktorá bude letieť do Bratislavy. Odpočinok je potrebný vzhľadom na predpisy upravujúce obmedzenia letového času a času v službe. "Dopravca informoval, že posádka v počte sedem ľudí by mala prespať v hoteli pri letisku. Po komunikácii s útvarom vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy to bolo vyhodnotené ako riziko a bolo im ponúknuté prenocovanie na palube lietadla," konštatuje ministerstvo. 

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (3)
Árpád Érsek  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zdôraznil, že by mali byť dodržané všetky podmienky na zabránenie toho, aby sa vírus rozšíril. "Lietadlo bude na tú jednu noc, čo si piloti musia odpočinúť, strážené, jednoducho, aby sa náhodou niekto z toho lietadla nedostal von," dodal.

Čínske lietadlo žiada o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu. Na Slovensku by malo vyzdvihnúť humanitárnu pomoc v súvislosti s koronavírusom. V piatok (7. 2.) by malo zdravotnícky materiál previezť do Číny. Vláda v stredu vzala na vedomie informáciu Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

Slovensko pošle WHO 200-tisíc eur ako príspevok pre Čínu

Vláda v stredu odsúhlasila 200-tisíc eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v súvislosti s epidémiou koronavírusu. "WHO dá všetky takéto prostriedky dokopy, a potom ich bude používať priamo v Číne na zmiernenie následkov, ktoré epidémia spôsobuje," povedal po rokovaní vlády predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Objem prostriedkov je podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) dohodnutou kompromisnou sumou medzi jeho rezortom a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré bolo o takýto príspevok SR požiadané. „Hľadali sme sumu, ktorá by bola primeranou pomocou a zároveň bola v našich možnostiach. Určite nebude patriť medzi najvyššie príspevky, no manifestuje našu ochotu pomôcť,“ povedal minister, ktorý zároveň potvrdil, že z rozpočtu takýto objem prostriedkov nebude problém vyčleniť.

Viac o téme: Humanitárna pomocPeter PellegriniKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu