Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia sa bráni: Sankcie vodičom nie sú za účasť na proteste, ale za porušenie zákona

Štrajk autodopravcov v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Štrajk autodopravcov v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Sankcie uložené držiteľovi vozidla, alebo ktoré budú uložené konkrétnym vodičom, nie sú za účasť na nedávnych protestných zhromaždeniach autodopravcov, ale za konkrétne porušenia zákona o cestnej premávke. Ako uviedla v piatok hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, polícia v žiadnom prípade neupiera autodopravcom, či poľnohospodárom, aby vyjadrili svoj názor zákonným spôsobom.

"Dokonca sme ich vopred upozornili na možné riziká a potrebu zohľadniť všetky okolnosti s tým súvisiace. V súvislosti so štrajkom autodopravcov sme vykonávali viacero opatrení s cieľom zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky," poznamenala Bárdyová. Polícia najmä riadila cestnú premávku na miestach, kde boli zhromaždení nespokojní autodopravcovia, odkláňala cestnú premávku tak, aby bol zabezpečený prejazd osobných vozidiel, autobusov a vozidiel záchranných zložiek.

Polícia informovala, že štandardne v rámci výkonu služby kontroluje dodržiavanie povinností účastníkov cestnej premávky a všetky porušenia rieši v zmysle zákonov platných na území Slovenskej republiky. "V súvislosti s dodržiavaním pravidiel cestnej premávky vodičov nákladných vozidiel sme zistili viacero porušení, a to najmä na úseku povinnosti držiteľa vozidla," priblížila Bárdyová. V prípade takého správneho deliktu sankciu, resp. rozkaz, zasielajú držiteľovi vozidla.

Štrajk autodopravcov v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Viacerí vodiči podľa policajnej hovorkyne porušili pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom, ktoré vzhľadom na vážnosť situácie nebolo možné vyriešiť na mieste. "Ale po zadokumentovaní a objasnení priestupkov boli tieto zaslané na príslušný správny orgán na prejednanie (v takomto prípade je priestupca predvolaný na ústne pojednávanie)," dodala Bárdyová.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vo štvrtok informovala, že polícia a jej vedenie prenasleduje niektorých účastníkov nedávnych protestov udeľovaním pokút. Denno-denné kontroly vodičov pri výjazde z firmy, vykonávanie hliadkovej činnosti v okolí firiem tých, ktorí sa zúčastnili protestov, podľa Stanislava Skalu z uvedenej organizácie autodopravcov svedčí o tom, že "polícia sa stala nástrojom politických skupín na zastrašovanie občanov Slovenska".

UNAS zároveň vyzval policajného prezidenta Milana Lučanského, aby zastavil podľa organizácie svojvôľu niektorých podriadených policajtov najmä v Žilinskom a Košickom kraji. Polícia má podľa UNAS nástroje ako si vynútiť dodržiavanie zákonov. "Verejné zastrašovanie a šikana k nim v právnom štáte rozhodne nepatria. Ak nektorí naši členovia porušili predpisy, je potrebné situáciu riešiť," poznamenal Skala s tým, že pozorne sledujú prejavy šikany zo strany polície. "Zatiaľ žiadame o nápravu samotný policajný zbor a veríme, že existujú procesy riadenia, ktoré nezákonný stav odstránia," dodal Skala.

Viac o téme: PokutyProtestŠtrajkAutodopravcoviaPolícia Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu