Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda bude mimoriadne zasadať aj dnes: Riešiť budú situáciu v justícii

Minister spravodlivosti Gábor Gál
Minister spravodlivosti Gábor Gál (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) zasadne mimoriadne aj dnes. Dôvodom sú návrhy na zmeny v justícii, ktoré reagujú na rozsiahle podozrenia. Tie vyplynuli z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema s viacerými sudcami či sudkyňami. Zmeny chce presadiť vláda v skrátenom legislatívnom procese.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) navrhuje rozšíriť právomoci kompetentných tak, aby mohol byť sudcovi pozastavený výkon funkcie už pri podozrení. Detaily materiálu však v súčasnosti nie sú známe. Gál avizoval napríklad, že by minister spravodlivosti alebo predseda Najvyššieho súdu SR v prípade podozrení mohli podať trestné oznámenie na konkrétneho sudcu, čím by sa mu automaticky pozastavil výkon. Definitívne slovo by mala Súdna rada SR.

V súvislosti s prípadom je disciplinárne stíhaná napríklad bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská či sudca Vladimír Sklenka. Prípad preveruje aj polícia a tiež Súdna rada SR, ktorá tento týždeň informovala, že podozriví sudcovia si s Marianom K. vymenili tisíce správ. Ministerstvo spravodlivosti okrem rozhodnutí Moniky Jankovskej preveruje aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá rozhodovala v civilnom procese o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza.

Pod drobnohľadom sú tiež spisy košického sudcu Adriána Pažúra a aj spomínaného Vladimíra Sklenku. Po zverejnení informácií o komunikácii už odstúpil predseda Okresného súdu Bratislava III. David Lindtner či sudkyňa Miriam Repáková.

Viac o téme: ZmenyVládaJustíciaZákonKabinetPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu